Хонолулу е първият град със закон срещу „смартфон зомбитата“

В града влиза забрана за ползването на телефони докато се пресичат улици

Хонолулу е първият град със закон срещу „смартфон зомбитата“

Снимка: Pixabay

Повечето хора смятат, че могат едновременно да ходят и да пишат на своя смартфон безпроблемно, но статистиката доказва обратното. Само между 2015 г. и 2016 г. например е отчетен 10% ръст на смъртните случаи на пешеходци в САЩ. Той до голяма степен се дължи именно на тези самонадеяни потребители, разсейващи се с телефоните си докато вървят по улицата, пише Inhabitat. 

Мотивирани от тази притеснителна статистика, властите в Хонолулу, Хавай, наскоро приеха закон, обект на който са именно „смартфон зомбитата“, позволяващи си да пресичат улиците със забити в екраните погледи. 

Това е първият по рода си закон и той предстои да бъде подписан от кмета на Хонолулу Кърк Калдуел в четвъртък. По думите му, местните пешеходци са засегнати в по-голяма степен от проблема, тъй като в гарда има повече пресечки от което и да е друго място в страната. 

Очаква се законът да влезе официално в сила от 25 октомври. Тогава полицията в Хонолулу не само ще да следи за нарушения, но и ще започне да глобява. 

Лице, престъпило закона за първи път, ще бъде глобявано с между 15 и 35 долара. Бъде ли хванат същия човек в нарушение втори път за една година, ще трябва да плати между 35 и 75 долара, а ако направи хетрик – между 75 и  99 долара. 

От глобата ще бъдат освобождавани хора, които правят ползват мобилните си устройства в момента на спешни случаи. 

Предвиден е и тестов период, в който гражданите да бъдат инструктирани за новите правила. 
Коментари: 0