Huawei иска да внедри „умни“ технологии за безопасност в малки градове и села

Компанията представи решения за интелигентни градове

Huawei иска да внедри „умни“ технологии за безопасност в малки градове и села

Снимка: Pixabay

1396 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
В България името на Huawei се свързва предимно с едноименните смартфони на марката. Китайският телекомуникационен гигант обаче не крие амбициите си за лидерство и в областта на „умните“ градове – концепция, базирана на технологии от типа на Интернет на нещата (IoT), големите бази данни (Big data) и облачните решения. 

Компанията прави стъпки в тази посока и в България, а безопасността е сред основните ѝ фокуси тук. Една от идеите е свързана с внедряването на „умни“ системи за видео наблюдение в малките населени места, за които е характерен недостигът на полицейски служители. 

По думите на Джейсън Ли, генерален директор на българското звено на Huawei, компанията все още няма завършени проекти в страната. „Към момента водим разговори с институции, общини и бизнес партньори, за да идентифицираме най-добрите решения за конкретните места“, обясни той по време на среща с журналисти в рамките на 7-та Среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. 

Ли не уточни какви точно биха били решенията за българска среда, но обясни, че подходящи може да са например видео технологиите за разпознаване на лица или автомобилни номера. Продължавайки да говори за малките населени места, той обърна внимание, че там обичайно оперират частни СОТ фирми и намекна за евентуално партньорство и с такива играчи. 

„Предоставяйки платформа с нашите функционалности и в партньорство с институциите и тези компании за безопасност, проблемът (с недостига на полицейско присъствие, б.ред.) може да бъде адресиран изключително адекватно“, смята Ли. 

В тази връзка е любопитно да се отбележи, че в края на 2017 г. Huawei представи своя Интелигентен оперативен център (IOC), разглеждан още като своеобразен „мозък“ на „умните“ градове. Платформата разполага с технологии за събиране, мониторинг и анализ на данни от градската среда и помага за бързи реакции при извънредни ситуации. 

Предимството на IOC се крие до голяма степен на това, че решението съвместява различни технологии и е базирано в облака. В днешно време съществуват всевъзможни иновации за „умно“ управление на градска среда, но повечето продължават да действат отделно едно от друго. 

„Облакът обаче дава възможност за цялостен поглед върху всички тях“, изтъква Едуин Дайндър, вицепрезидент на Huawei Enterprise Business Group. Междувременно за по-малко от две години бизнесът в България е увеличил значително използването на облачни решения и дори бележи най-големия ръст в региона. 
Подкрепи Economic.bg