И жените ще се водят на военен отчет

В случай на война, те ще бъдат мобилизирани като медицински сестри

И жените ще се водят на военен отчет

И жените на възраст между 18 и 32 г. ще се водят на военен отчет. Това предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили. Новината потвърди ген. Атанас Запрянов, съветник на военния министър Николай Ненчев пред Дарик радио.

От новия регистър не произтича нищо задължително, нито за момчетата, нито за момичетата. Но ако бъде обявено военно положение или война и едните, и другите ще могат да бъдат мобилизирани, каза Запрянов. Аргументите на военните са, че в случай на война мобилизираните жени могат да играят ролята на медицински сестри.

Освен хипотезата за война и военно положение военният министър Николай Ненчев коментира, че мобилизация може да се извърши и „при възникване на конкретно напрежение“. Ако това се наложи, те ще бъдат извикани и специално обучени, каза Ненчев.

Съветникът му ген. Запрянов уточни, че в момента военната подготовка не е задължителна и в мирно време никой не може да задължава някой да се явява на военна подготовка. Но при възникване на извънредна ситуация и момчетата, и момичетата „ще получат съответната подготовка за защита на Отечеството“.

Началното военно обучение ще продължи 3 седмици, обясни генералът.

Коментари: 0