Икономиката на САЩ регистрира най-силното тримесечие от 2014 г. насам

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал реално с 4.1%

Икономиката на САЩ регистрира най-силното тримесечие от 2014 г. насам
Икономиката на САЩ е нараснала с 4.1% през второто тримесечие на 2018 г., показват данните от националната статистика. Това е най-бързият растеж от 2014 г. насам. Това даде причина на президента Доналд Тръмп да възкликне в Twitter, че числата за БВП са „велики“. Предходните две тримесечия икономиката на страната растеше с около 2% на годишна база, като темпът дори бе намаляващ.

Двигател на растежа през второто тримесечие е потреблението, което е нараснало с 4%. Значителен ръст отчитат и инвестициите – 7.3%.

Анализаторите изтъкват, че подкрепа на растежа е оказала данъчната реформа в страната – най-голямата от времето на Роналд Рейгън. Те обаче посочват, че разразилата се търговска война, която САЩ води с редица държави, ще охлади растежа през следващите тримесечия и ще ограничи ефекта от данъчната реформа.


„Икономиката се справя доста добре“, каза Майкъл Фероли, главен икономист в JPMorgan Chase & Co. „Но ще бъде трудно да се повтаря това постижение постоянно, тъй като растежът на потреблението може да намалее заради търговската война, а силният долар може да ограничи износа“, каза той. Според него последните данни няма да променят стратегията на Федералния резерв да увеличава постепенно лихвите през тази година.

Прогнозите на икономистите за БВП за второто тримесечие варираха между 3 и 5%.
Коментари: 0