Имоти на килограм в Банско

Конкуренцията в курорта става все по-голяма, а това се отразява пагубно на туристическия бранш

Имоти на килограм в Банско
6634 ~ 4 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Историята с продажбата на имоти по курортни селища не е нова. В района на град Банско редица земи, комплекси, хотели и апартаменти сменят собствениците си почти всеки сезон. За пореден път за публична продан на страниците на съдия изпълнителите са обявени за продажба красиви и не толкова скъпи имоти.

Този месец нов собственик си търсят хотел „Хермес“ в  гр. Банско – собственост на фирма „Хермес Вакейшън“, апартаментът на благоевградксия бизнесмен Владо Донков-Кучето, комплекс „Нарцис“ в Разлог и седем шивашки цеха, показва проверка на Economic.bg.

През 2013 г. хотел „Хермес“  се е продавал на начална цена от 2 697 750 лева, а днес отново същият частен съдия изпълнител го продава за 2 158 200 лева. Купувач все още няма, а  според в. „Струма“ за изграждането му са дадени около 5 милиона лева. Банскалии го определят като един от най-красивите хотели в града.


Хубави имоти – лоши банки

През 2012 г. „Хермес“ е обявен за публичен продан, заради задължения на фирмата собственик към три банки. Преди „Хермес Вакейшън“ да придобие хотела, той е бил притежание на фирма  "Елпромснаб" ООД, която междувременно е сменила софийската си регистрация с пернишка. И това не е случайно, тъй като местните съдилища преди няколко години се прочуха с благосклонността си спрямо длъжниците. Тогава според търговския регистър, фирмата е имала дългове към Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Днес информация за кредитор няма. Фирмата „Хермес Вакейшън“ е дъщерна на "Елпромснаб", в която дружествени дялове имат Костадин Камбанов и Владимир Камбанов. Вероятно и сега лош кредит е причината за продажбата на хубавия имот.

През 2014 г. благоевградският бизнесмен Владо Донков-Кучето е бил разследван от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, бившата “Кушлев“, след което губи апартамента си в Благоевград - отново чрез публичен продан, тъй като Донков също е имал задължения към банка.

Историята с комплекс „Нарцис“ в град Разлог е същата - през 2012 г. фирмата собственик отново обявява хотела за публичен продан, заради задължения към три банки.

Тома Белев от Асоциация на парковете в България коментира пред Economic.bg причината за продажбата на имотите в района. Според него при всички продавачи те са различни: „Идват от невъзможност да се покриват кредити през лоши финансови резултати в по-дълъг период, до закриване на дейности или на цели дружества“. Той счита, че дългата редица от хотели, обявени за продажба, и слабото търсене са в основата на по-ниските цени на имотите, които се търсят за активите и това е нормална реакция.

”Безсмислено е да поддържаш сгради и персонал продължително време, ако те са на загуба и в дългосрочен план излиза като по-успешна стратегия да се продадат сградите на цена под стойността на придобиването, но бързо“, обясни Белев.

„Ако погледнем статистиката през 2013 г. загубата на търговските предприятия от туристическия бизнес в Банско достига 9,3 млн. лв., (4 млн. лв. през 2008 година) а печалбата намалява до 3,6 млн.лв. (от 6,7 млн.лв. през 2008)“, добави още той.


Туристическият бизнес надолу

Бумът на строителство в Банско беше през 2007-2008 г. – тогава валяха разрешителни за строителство и чужди инвеститори теглиха огромни кредити, за да строят имоти в курорта. Впоследствие не успяваха да ги погасят и банките ги продаваха. Така бизнесът растеше, докато не се оказа, че пазарът се пренасити. Сега „имотите в курорта са на килограм“ и конкуренцията е голяма. Туристическият бизнес не тръгва надолу, защото туристите се увеличават, но и хотелите също.

Кметът на Банско Георги Икономов коментира, че изминалият сезон е отчел добри резултати. Посетителите на града се радват на голямо разнообразие от имоти, но голямата конкуренция се отразява пагубно на бранша, защото хотелиерите не могат да запълнят легловата си база.

Тома Белев заяви, че се отчита ръст на туристическия бизнес в град Банско и от 2008 г. до 2013 г. броят на местата за настаняване се е увеличил със 70%, а на леглата с 50%. Тези цифри са занижени, защото не включват множество апартхотели, които сериозно конкурират традиционните хотели, добави той. За периода заетостта на легловата база за година е спаднала двойно – от 16% на 8%.

Сезоните в Банско вероятно ще са все по-добри, а хотелите все повече, следователно и конкуренцията по-голяма. Туристите ще се радват на голямо разнообразие от имоти, а хотелите ще продължават да сменят собствениците си.

Според Белев сериозните играчи в туризма, които нямат връзки с концесионера в ски-зоната се оттеглят от града и на тяхно място идват по-рискови инвеститори - така смените в собствеността ще продължават до стабилизиране, както на легловата база, така и на броя туристи.

„За мен е притеснително, че търговските дружества, занимаващи се с недвижими имоти в община Банско, са се увеличили от 60 през 2008 г. до 167 през 2013 г.“, сподели още той.

Както показва практиката, имотите обикновено биват придобити именно от свързани с кредитора дружества.

Подкрепи Economic.bg