Индексите в САЩ със зелена сесия след речта на Тръмп

На корпоративния фронт акцент направи Tesla

Индексите в САЩ със зелена сесия след речта на Тръмп

Снимка: Pixabay

Вчера водещите индекси в САЩ изпратиха зелена сесия след коментара на Доналд Тръмп относно иранската атака над най-малко две щатски въздушни бази в Западен Ирак с повече от дузина балистични ракети. Президентът потвърди, че не е имало пострадали американци и заяви, че ще наложи нови санкции на Иран. Той добави също, че докато заема длъжността на президент на САЩ, Техеран няма да притежава разрешено ядрено оръжие.

Малко след нападението фючърсите върху щатските индекси бяха дълбоко на червена територия, но в крайна сметка успяха да изпратят позитивно края на деня. Dow Jones нарасна със 161 пункта до 28745, широкият S&P 500 прибави половин процент до 3253, а технологичният Nasdaq записа нов максимум след повишение от 0.67%. Малко преди края на сесията се появи новината за експлозии близо до Зелена зона в Багдад, което понамали част от печалбите. До преди това и трите индекса имаха ръстове от около процент.

Друг акцент от сряда беше падналият самолет на Boeing 737 на Украинските международни авиолинии, причинил смъртта на всичките 176 души на борда. Машината е излитала от Техеран, Иран, а се смята, че причината е повреда в двигателя.  Акциите на Boeing поевтиняха с 1.8%. На корпоративния фронт акцент направи Tesla, чиито акции скочиха с близо 5%, приближавайки се значително до ключовите 500 долара, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

Доклад – ЕЦБ

В 14:30 часа днес ще бъде публикуван докладът от последното заседание на ЕЦБ и ще изложи позицията си относно икономическите перспективи в Еврозоната и паричната си политика.

Инструменти на фокус

Netflix – Дневна

Акциите на Netflix изпратиха добра сесия вчера след като стартираха годината значително по-успешно от последните дни на декември. Желателно е да се изчака нова атака на горната граница на възходящия канал, като е възможно пробивът да е неуспешен и да има лека корекция в цената. Влизането в дълга позиция може да бъде навигирано добре от възходящия канал и развитието на цената в него, например при успешен пробив.

USD/CAD – Дневна

Валутната двойка се движи с низходящи темпове от юни 2019 година и се забелязва подкрепа около 1,3000 миналата година с краткосрочен пробив под това ниво през тази година. Индикаторът MACD е напът да запише възходящо пресичане и с това е възможно да бъде прекрачен минимумът от юли, което би могло да даде сила на валутната двойка да се изкачи над 1.3100. При поскъпване над това ниво атака на 50-дневната ЕМА ще определи дали котировките ще се борят и с низходящата съпротива.

Oil US – Дневна

Щатският петрол претърпя тежък ден вчера след новината за атаката на Иран срещу американски въздушни бази в Ирак и новините за увеличените запаси на петрол при прогнози за свиването им. Цената на суровината за кратко премина ключовите 55 долара, но след това върна до 50-дневната средна ЕМА и MACD записа низходящо пресичане. Средната съвпада с ключово ниво от август насам и при удържане на мечките е възможно да се оттласне, което би било добро ниво за вход в дълга позиция. При пробив и спад под 57,50 може да се влезе в къса такава с цел 56,50 долара за барел.

DAX – Дневна

Немският бенчмарк изпрати силна 2019 година, макар и през последните й два месеца да образува рейндж. Индексът стартира сесията малко под 50-дневната средна под влиянието на новините от Украйна, САЩ и Иран, но записа силна сесия с ръст от 3% за деня и такъв от 0,7% спрямо предходния ден. Осцилаторът MACD образува възходящо пресичане и очакваме нова атака на съпротивата под 13500. Поскъпване над това ниво би дали сигнали за подем на ново възходящо движение. При спад очакваме той да бъде ограничен при 13000 пункта.

Коментари: 0