Инфлацията в България рязко се забави и стигна двугодишно дъно
Мерките срещу Covid-19 и поевтиняването на парното и топлата вода създадоха месечна дефлация за втори пореден месец

© ECONOMIC.BG / Unsplash
Годишната инфлация в България затвърждава тенденцията за забавяне, показват данните на НСИ за април. Процентът на нарастване е паднал до 1.8%, което е най-ниското ниво от януари 2018 г. За сравнение, през април средното покачване при цените на дребно в България беше 3%.
На месечна база през април статистиката отчита дефлация, което се случва за втори пореден месец. Поевтиняването на стоките и услугите е главно заради ограничителните мерки срещу коронавируса и по-ниските цени на парното и топлата вода. До тях се стигна благодарение на споразумението с руската компания ООО „Газпром экспорт”, която беше принудена да намали цените на природния газ за страната ни заради решение на Европейската комисия.
Данните на НСИ показват, че основен принос за покачването на цените на дребно спрямо април 2019 г. имат хранителните продукти, като агнешкото месо и яйцата, сиренето, цитрусовите плодове, картофи и захар. При нехранителните съществено увеличение се наблюдава в цените на банковите такси и услуги и таксите за събиране и изхвърляне на битови отпадъци.
Освен в топлоенергията, поевтиняване в нехранителния сектор продължава да се забелязва при автомобилните горива предвид слабото им търсене и ниските петролни цени на пазара.
Очаква се инфлацията да продължи на спада до края на годината в цял свят. В пролетната си прогноза Европейската комисия предвижда поскъпването на средните цени на стоките и услугите в Европейския съюз да достигне 0.6% през 2020 г. В мотивите си за актуализацията на бюджета в края на март правителството пък изтъкна, че очаква инфлацията да бъде близо до 0% тази година, т.е. общото равнище на потребителските цени да остане почти без промяна спрямо 2019 г. предвид срива на международните цени на нефта.