6 интересни дестинации и техните морски обитатели

Любителите на животни могат да се замислят за следващата си дестинация

6 интересни дестинации и техните морски обитатели

Снимка: Pixabay

Ако обожавате необикновените морски обитатели, аквариумите и делфинариумите са неизменна част от всяко ваше пътешествие и настръхвате, когато слушате за загадките, които крият в дълбините си отдалечените заливи и непокътнатите плажове, не пропускайте днешния ни бюлетин. Разгледайте списъка с интересни дестинации и техните морски обитатели и изберете следващото си любимо място за почивка.

Азорските острови

Любителите на морски обитатели ще бъдат много впечатлени от красивите черни корали, различни видове акули и делфини, 23 вида китове, редки медузи и морски костенурки, които се срещат на Азорските острови. Могат да се видят също американски бибан, баракуди, морски костенурки, огромни омари, змиорки и риби папагал, наричани така заради муцуните си, наподобяващи папагалски човки. Някогашните традиции в залавянето на китове чрез проследяване с бинокли днес са превърнати в атрактивни възможности за наблюдение на едрите морски бозайници от туристите.  

Мадейра

Морските води на остров Мадейра са богати на животни, от които над 22 вида китоподобни и 5 вида морски костенурки. Специално внимание заслужава застрашеният от изчезване средиземноморски тюлен монах. Град Камара ди Лобуш (бълг. "легло на вълци"), западно от Фуншал, бил наречен на тях заради голямата им популация и факта, че местните ги наричали морски вълци. Ловът на тюлените води до драстичното им намаляване до 8 броя през 1988 г. Днес те са 23 в следствие на специални програми за защита и отглеждане.

Тенерифе

Тенерифе е същински рай за морските обитатели. Чрез страхотните възможности за гмуркане, плуване и подводна фотография можете да се насладите на октоподи, змиорки, сепии, гъби, медузи, анемони, раци, мекотели, морски звезди, корали, 5 вида морски костенурки, морски таралежи, акули от вида морски ангел, перконоги, качулати тюлени, лъжекосатки, големи сиви делфини, тропически гринди, кашалоти, ивичести китове и др. Впечатляващи са шоутата с косатки, делфини и акули в небезизвестния развлекателен парк "Лоро Парк", за който много пъти сме ви разказвали, а аквариумът към него ще ви остави без дъх с невероятната си колекция от морски животни.

Палма де Майорка

Несъмнено аквариумът в Палма е най-подходящото място за уникални преживявания като гмуркане с акули или скатове, наблюдаване на делфини, разходка с лодка с прозрачно дъно и дори нощувка в спален чувал с изглед към 180-градусов панорамен таван към аквариума с акули. Над 700 са видовете морски обитатели, които можете да наблюдавате там и то, както от Средиземно море, така и от Индийския, Тихия и Атлантическия океан. Настроени сте приключенски? Тогава се поинтересувайте за възможности за търсене на китове и костенурки в открито море, както и плуване с делфини.

Закинтос

Заливът Лаганас на острова е част от първия Национален морски парк, създаден за защита на застрашените морски костенурки от вида карета в Средиземно море, тъй като е главна зона на гнезденето им от май до август, когато е и затворен за посетители. Паркът е с площ от 135 кв.км и е дом средно на 80% от общия брой гнезда на костенурки в средиземноморието. Друг критично застрашен вид в района е морският тюлен монах, от който вид се твърди, че на острова днес има не повече от 16 индивида. За да усетите истински красотата на лазурното море, наемете лодка, за да посетите девствен плаж, разходете се с корабче до някои от местните атрактивни заливи и пещери или се гмурнете в някой от морските плитчини с инструктор.

Мармарис

Делфинариумът на Мармарис се намира на 5 км от центъра на курорта и също предлага услугата "плуване с делфини", както в групи, така и самостоятелно. За любителите на костенурки най-подходящото място за тяхното наблюдение е района на делтата на река Далян (в превод "риболовен капан"), която се намира на около 85 км от Мармарис. От пристанището на град Далян с лодка можете да посетите белия пясъчен плаж, който е най-известната част от целия размножителен район на повече от три вида костенурки, включително и застрашената карета. Този плаж е обявен за "най-добро открито пространство в Европа" през 2008 г. от The Times.

Коментари: 0