Ирак обяви 10 декември за национален празник в чест на победата над ИДИЛ

Мечтата за освобождението вече е реалност

Ирак обяви 10 декември за национален празник в чест на победата над ИДИЛ

Снимка: БТА

Иракският премиер Хайдер Ал Абади обяви 10 декември за национален празник, който ще се празнува всяка година, заради окончателната победа над джихадистите от "Ислямска държава" в страната, предаде Ройтерс. По този повод днес в столицата Багдад се очаква провеждането на голям военен парад. 

В официалното съобщение на правителството за разгрома на "Ислямска държава" се обяснява, че това означава, че иракските сили напълно контролират западната пустинна част на страната и цялата иракско-сирийска граница.

В обръщение по телевизията премиерът Абади тържествено обяви: "Достойни иракчани! Вашата земя е напълно освободена. Мечтата за освобождението е вече реалност. Нашите герои достигнаха последните крепости на ДАЕШ (арабското съкращение за ИД) и ги съкрушиха. Иракското знаме се вее днес над всички иракски земи". 

Държавната телевизия излъчи тържествени маршове, възхваляващи правителствените войски и подкрепящите ги милиции, и показа кадри с празненства по улиците на Багдад и в други провинции.

Ройтерс отбелязва, че иракското съобщение за победата идва два дни, след като руското военно командване обяви разгрома на джихадистите в съседна Сирия, където Москва подкрепя сирийските правителствени сили. 
Коментари: 0