Ирландия първа в света спира инвестициите в изкопаеми горива

Това отстъпление ще бъде не само огромна загуба за европейската индустрия за изкопаеми горива, но и ще изпрати послание до народите по целия свят

Ирландия първа в света спира инвестициите в изкопаеми горива

Снимка: Pixabay

1884 ~ 1 мин. четене

Ирландия ще стане първата страна в света, която се отказва от инвестициите си в изкопаеми горива, след като тази седмица законопроект беше одобрен от долната камара на парламента, а сега очаква одобрение от Сената на страната.

Текстът на законопроекта призовава за цялостен отказ на Ирландския стратегически инвестиционен фонд на компаниите от изкопаеми горива в рамките на пет години от началото на одобрението на законопроекта. Целта, изразена в законопроекта, е "да се създаде своевременен процес на декарбонизация в съответствие с ангажиментите на Ирландия по отношение на изменението на климата съгласно Парижкото споразумение".

Законопроектът определя компания за изкопаеми горива като дружество, което получава 20% или повече от приходите си от проучване, добив или усъвършенстване на изкопаеми горива - въглища, нефт, природен газ и торф. Той позволява инвестиции в ирландски компании за изкопаеми горива, ако това финансира техния преход от изкопаеми горива.

Ирландският държавен инвестиционен фонд инвестира повече от 300 млн. евро в изкопаеми горива в 150 компании.

Авторът на законопроекта Томас Прингъл каза, че чрез отказа си Ирландия изпраща ясно съобщение, че ирландската общественост и международната общност са готови да мислят и да действат отвъд „тесните краткосрочни интереси”.

Това отстъпление ще бъде не само огромна загуба за европейската индустрия за изкопаеми горива, но и ще изпрати послание до народите по целия свят, тъй като за първи път цяла държава ще се откаже от инвестициите си от изкопаеми горива.

Подкрепи Economic.bg