Искров е взимал 45 хил. лв. месечна заплата

Това съобщи Велизар Енчев по време на парламентарната процедура за избор на нов гуверньор на БНБ

Искров е взимал 45 хил. лв. месечна заплата

Снимка: БГНЕС

Автор: Ивайла Раденкова

Бившият управител на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е получавал месечна заплата 45 000 лв., а подуправителите са взимали възнаграждения от 40 000 лв. Това съобщи Велизар Енчев по време на парламентарната процедура за избор на нов управител на БНБ.

Досеха такава информация никога не е била оповестявана публично. Заплатите на управата на БНБ не се обявяват официално, като те се базират на средните възнаграждения в най-големите търговски банки.

Велизар Енчев обясни пред Народното събрание, че формирането на заплатите на ръководството е според правилника на БНБ, а не според Закона за БНБ. Във въпросния правилник се оповестявало, че заплатата на управителя и на подуправителите е на средна величина от заплащането на мениджърите на големите търговски банки. 

Така се получили 45 хил. лв. за Иван Искров и с по 10 на сто по-малко за неговите подчинени, част от които е вероятно да останат подуправители и през следващите 6 години – Димиър Костов отново ще бъде предложен за ресор „Банков надзор“ и Калин Христов, предложен да остане на подуправителния си пост.

Енчев допълни, че заплащането до 2007 г. било драстично по-малко – тогава заплатата на гуверньора на БНБ е била 8 хил. лв. на месец плюс 3 хил. лв. за участие в управителния съвет. Съответно подуправителите са взимали по 7 хил. и 3 хил месечна заплата.

Неоповестената до момента информация не предизвика особен интерес в пленарната зала при дебатите по избора на управител на БНБ, а избраният по-късно Димитър Радев отбеляза, че месечната му заплата ще е по-ниска от тази, която е взимал като служител на МВФ.

Коментари: 0