Изборите в САЩ предизвикаха положителни реакции сред фондовите пазари

Dow Jones и S&P500 записаха най-силните си резултати след междинни избори от 1982 година насам

Изборите в САЩ предизвикаха положителни реакции сред фондовите пазари

Снимка: БТА

Американските фондови пазари изпратиха ден на силни повишения, след като станаха ясни окончателните резултати от междинните избори за Конгрес. Съгласно повечето очаквания, демократите ще получат превес в Долната камара, а републиканците ще запазят предимството си в Сената. В последвалата сесия Dow Jones и S&P500 записаха най-силните си резултати след междинни избори от 1982 година насам. Индексът на сините чипове успя да добави 546 пункта към стойността си, докато широкият измерител напредна с 2.1%. Технологичният NASDAQ скочи с 2.6%. 

Европейските пазари също реагираха положително на фона на временно изяснената политическа обстановка с САЩ и водещите индекси финишираха с повишения. Паневропейският Stoxx600 напредна с малко над процент, като банките и търговците на дребно се представиха най-силно. Френският САС добави 1.24% към стойността си, а DAX и FTSE се повишиха съответно с 0.83% и 1.09%. Важно решение на Върховния съд облагодетелства испанския банков сектор, след като стана ясно, че финансовите институции не са задължени да плащат данък върху ипотеките, с което успяват да избегнат възстановяване на милиарди евро на кредитополучателите си, които до момента сами покриват данъците си. 

Акценти днес: Основен лихвен процент - САЩ

През настоящата седмица акцентът ще падне върху заседанието на ФЕД, на което ще бъде обявено решението относно евентуалната промяна в нивото на основния лихвен процент на банката. Събитието е насрочено за 21:00 часа българско време в четвъртък, като след решението няма да бъде проведена стандартната пресконференция. Действията на ФЕД се очакват с голям интерес с оглед очакванията на много икономисти търговският конфликт с Китай да окаже негативно влияние върху икономиката на САЩ и да принуди централната банка да забави затягането на паричната си политика. Президентът Тръмп също неколкократно се обяви против плана за броя на лихвените покачвания.

Visa Inc. - Дневна

През месец октомври акцията на Visa проби тренд линията, подкрепяща възходящото движение, но понижението беше ограничено до нива около 200-дневната ЕМА. След известен период на висока волатилност изглежда биковете отново поеха контрол над цената и акцията се устреми към възобновяване на тренда. Моментът е удачен за покупка, като печалбите е желателно да се приберат около ниво $150, където очакваме следващата съпротива да бъде срещната. 

USD/JPY - Дневна

Подкрепяна от 200-периодната си подвижна средна, валутната двойка продължава възходящия си тренд. При формирането на последния дневен бар впечатление прави неуспеха на биковете да задържат цената над ниво 113.50, което ни кара да смятаме, че потенциално отслабване е възможно. Индикаторът стохастик се намира в зона на прекупен пазар, като при формиране на низходящо пресичане, вход в къса позиция ще бъде оправдан. 

Oil UK - Дневна 

След изключително неуспешен месец октомври, Брентът достига до зона, в която очакваме да получи подкрепа от пазара. Суровината все още не е тествала психологическите $70 за барел, но виждаме, че индикаторът на относителна сила отскача от зона на препродаден пазар и започва възходящо движение. Възможно е да станем свидетели на кратка консолидация, след което очакваме петролът да възобнови възходящия си тренд.  

Nikkei – Седмична  

На седмична база японският индекс прави опит за пробив на възходящата тренд линия, датираща от средата на 2016. Въпреки силната меча свещ, която пробива подкрепата, потвърждение за пробива липсва и тя е последвана от бичи импулс. В допълнение възходящият тренд на Nikkei остава в сила, тъй като формираното дъно не успява да постигне нов локален минимум. При убедително завършване на седмицата в зелена територия, очакваме индексът да премине отново над съпротивата и да се устреми към ниво 23 000 пункта. 

Коментари: 0