Износът на България скочи с 27% през март

Огромно нарастване има при продажбите на суровини и на неготови продукти

Износът на България скочи с 27% през март

Снимка: Pixabay

1928 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Огромно възстановяване на износа отчита Националният статистически институт (НСИ) през март. Според данните общият експорт е нараснал с 27% на годишна база - темп, невиждан от 2017 г. И докато тогава скоковете се дължаха основно на поскъпването на суровини, които изнасяме основно за трети страни, сега увеличението е равномерно. Двуцифрено увеличение се отчита при продажбите както в посока държавите членки (29.9%), така и извън Европейския съюз (21.7%).

Внушителният процент на нарастване се дължи от една страна на ниската база през март 2020 г., когато цяла Европа се затвори, имаше проблеми при междудържавните доставки и много предприятия както в България, така и на целия континент спряха временно работа.

Данните на НСИ обаче показват, че стойностният обем на изнесените от страната ни стоки расте до 5.72 млрд. лв. подобна стойност никога не е отчитана, а те се дължи както на възстановяването от кризата, така и на скокът в цените на стоките. Някои суровини, като медта например, поскъпнаха двойно за последните 12 месец, а България е един от големите износите ли на този метал и продуктите от него. Петролът за една година се покачи с над 100%, което вдига цената и на продукцията, изнасяна от българската рафинерия.

 Общо за първите три месеца на годината българските фирми са продали навън продукция за 15.4 млрд. лв.

От разбивката по групи стоки, които са изнесени за периода януари – март 2021 г. се вижда, че стойностният обем на суровините расте с 23.6%. Неготовите за употреба продукти, като хартия, картон, текстил, обработени кожи, изделия от метал, отчитат ръст от 15%. Друга група, която расте значително спрямо първото тримесечие на 2020 г., са машините и оборудването (8%).

Стойностният обем при горивата и другите петролни продукти обаче е силно надолу (-37%), въпреки огромното поскъпване на нефта. Това означава, че продадените количества са силно свити.

Коментари: 0