Износът през септември почти се е върнал към растеж

Новите ограничения в Европа вероятно ще върнат назад прогреса на българския бизнес

Износът през септември почти се е върнал към растеж

Снимка: Pexels

900 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

През септември българският износ е на крачка от растеж - нещо, което се наблюдава за първи път от началото на коронакризата, показват данните на НСИ. Общият експорт на фирмите в България за месеца достига 4.8 млрд. лв. и отчита спад от само 1.8% на годишна база.

Износ

Само за сравнение, годишният спад на износа от април насам, с изключение на месец юни, бе двуцифрен. Като цяло всички данни на НСИ показват, че през септември - малко преди да бяха въведени новите ограничителни мерки в България и Европа - цялата икономика изглежда е била напът да излезе от дупката, в която попадна още с блокадите през март.

Статистиката показва, че през деветия месец на годината производството на повечето експортно ориентирани стоки расте както на месечна, така и на годишна база, наваксвайки прекъсванията от пролетта. Сега данните за износа сочат, че той расте за страните от Европейския съюз - за първи път от февруари насам, а за търговските партньори на България извън Блока - намалява минимално с 1.8%.

Номинално ръстът на експорта към ЕС е 75 млн. лв., докато загубите от третите страни са 160 млн. лв. Така нетно износът през септември е надолу само с малко под 100 млн. лв. За сравнение, през август общата загуба за икономиката на България от спада на износа бе в размер на 700 млн. лв.

Общо за периода януари-септември значително растат продажбите на фирмите за Китай (220 млн. лв.), Канада (90 млн. лв.) и Иран (80 млн. лв.). Най-големите загуби идват от Египет, Русия, Сърбия, Сингапур, Турция, Тунис и Украйна, като за голяма част от тях стоките, които се изнасят, са петролни продукти, чиито цени се понижиха значително.

Съществено намалява и износът на машини и оборудване, чието производство също все още не може да заработи на пълни обороти. Намалява и експортът на химични вещества и продукти, както и на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн.

Според проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) над 35% от предприятията у нас очакват спад в износа си и догодина.

Подкрепи Economic.bg