Координационната Covid мярка, която не проработи

Здравният министър се отказа от идеята за електронна система и раздаде на линейки и болници радиостанции

Координационната Covid мярка, която не проработи

Снимка: Красимир Свраков

1464 ~ 2 мин. четене

Два месеца и половина – толкова време работи създаденият по инициатива на здравния министър проф. Костадин Ангелов Координационен център в Инфекциозна болница в София. Той беше част от опитите на властта да организира здравната система така, че да работи в синхрон и да се справи с очакваната втора, по-тежка вълна на коронавирусната пандемия. Но предвид множеството станали известни благодарение на медиите случаи на тотален хаос, можем спокойно да наречем тази инициатива неуспешна. И логично беше спряна.

Работата на Координационния център трябваше да е ключова, тъй като целта беше всички с грипоподобни симптоми да се насочват натам, да бъдат преглеждани, след което транспортирани до съответна болница, в която има свободни легла. Всеки пациент, който се почувства зле, можеше да отиде в този център, без дори да се налага да посещава личния си лекар, което още в началото беше ясно, че ще доведе до голяма натовареност.

Мярката се смяташе за добра и медии писаха, че получава подкрепа от лекарския бранш, а Ангелов „заслужава похвала“ за нея.

Мотивът на министъра беше, че така ще се преустанови обикалянето на болни, нуждаещи се от медицински преглед и хоспитализация по поликлиники. Затова в Координационния център, който трябваше да докладва за свободните места в болниците, трябваше да заработи електронна система. За два месеца и половина обаче това не се случи. Така информацията в коя болница има свободни места честно не беше актуална и се случваше така, че на хартия легла има, но на практика - не. И когато линейка стигнеше до болница, се оказваше, че трябва да пробва в друга. И така да обикаля  с часове различни лечебни заведения, докато вози човек в тежко състояние. Това забавяне и липсата на координация в Координационния център вече струваше няколко човешки живота.

На брифинга днес здравният министър обяви, че Координационният център се закрива, а координацията между спешните екипи и болниците ще се случва чрез радиостанции - аналогова технология, но вероятно единствената, която може да се използва при липсата на изградена цифрова. Министър Ангелов обеща дигитална системата, но очевидно в своето безсилие, се е стигнало до новата идея.

Сега на спешните отделения на столичните болници, които лекуват пациенти с коронавирусна инфекция, са раздадени радиостанции. "Всяка болница има своя честота. Когато линейка тръгва към лечебното заведение с пациент с Covid-19, по тази радиостанция се осъществява контакт между централата на Спешна помощ и болницата", обясни проф. Костадин Ангелов.

Според него натискът върху болниците и Спешната помощ вече не е толкова голям, след като бяха открити доста болнични легла.

Днес здравните власти продължават да твърдят, че се справяме с епидемията въпреки че кривата на новозаразените расте всеки ден и всички виждаме, че здравната система и лекарите в нея вече много се задъхват. Това ще бъде така докато държавата продължава да въвежда половинчати мерки като тази, която днес преустанови и която така и не проработи правилно.

Подкрепи Economic.bg