Volkswagen влиза в съда заради „Дизелгейт“

450 хил. души се присъединиха към груповия иск срещу автомобилната компания

Volkswagen влиза в съда заради „Дизелгейт“

Снимка: Pixabay

Автомобилният гигант Volkswagen днес се изправя пред германски съд по делото „Дизелгейт”, съобщава AFP. Около 450 хил. души са се присъединили към първото по рода си колективно производство. Групата за правата на потребителите (VZBV), представляваща ищците, казва, че германският автомобилен производител умишлено е навредил на купувачите, като е инсталирал софтуер за управление на двигателя, който позволява на превозните средства да замърсяват много повече на пътя, отколкото при лабораторни условия.

Няма да има незабавно изплащане на обезщетения, дори ако се намерят достатъчно доказателства в полза на ищците, твърдят германски юристи. Всеки собственик, регистриран в процеса, ще трябва да търси индивидуално правата си.

През 2015 г. Volkswagen призна, че е манипулирал емисионните тестове на 11 млн. превозни средства по света. Скандалът коства на групата над 30 млрд. евро глоби, обезщетения и съдебни разходи По-голямата част от тази сума – 22 млрд. долара, са отишли в САЩ, докато в Германия компанията досега е платил само 2.3 млрд. долара, разпределени в три глоби.
Коментари: 0