Израел вече ваксинира над 10% от населението си

Около 150 000 израелци се ваксинират на ден

Израел вече ваксинира над 10% от населението си

Снимка: БТА

2957 ~ 2 мин. четене

Повече от 10% от населението на Израел вече е получило първата доза коронавирусна ваксина, предава NY Times. Това е процент, който далеч надминава останалата част от света и повлия положително на образа на лидера на страната Бенямин Нетаняху в критичен момент.

Ваксинацията в Израел, започнала на 20 декември, е много по-напред от втората най-бърза в това отношение нация – Бахрейн, според данни, събрани предимно от местни правителствени източници.

За разлика от това, по-малко от 1% от населението на Съединените щати и само малки части от населението в много европейски страни са получили първата доза ваксина до края на 2020 г., въпреки че Китай, САЩ и Великобритания разпределиха повече дози като цяло.

Силно дигитализираната здравна система на Израел спомогна за успешното начало на ваксинацията, според израелски здравни експерти. С население от едва девет милиона, сравнително малкият размер на Израел също играе роля.

Вътрешнополитическите конфликти, объркващите инструкции и липсата на обществено доверие в правителството оставиха Израел на пръв поглед силно ударена през октомври, докато страната се бореше да се справи с нарастването на случаите на коронавирус и смъртните случаи, които, съотнесени към броя на населението, бяха сред най-многото в света.

Докато ограниченията, наложени през есента, намалиха броя на новите случаи на коронавирус, през последните седмици Израел наблюдава покачването им до над 5000 на ден, изпращайки страната обратно в трета, макар и частична блокировка. Повече от 420 хил. израелци са били заразени, а 3 325 са починали.

Израелските власти не са оповестили точния брой дози ваксини, които са получили досега, нито колко са платили за тях, заявявайки, че споразуменията са поверителни.

В интервю в петък здравният министър обясни, че тъй като Израел дава приоритет на здравните работници и гражданите на 60 и повече години, по-голямата част от високорисковото население трябва да получи втората от двете дози на ваксината на Pfizer и BioNTech до края на януари. Около 150 000 израелци се ваксинират на ден.

Нетаняху, който е съден по обвинения в подкуп, измама и нарушаване на доверието - превърна кампанията за ваксиниране в нещо като лична мисия, като си приписа кредит за подписването на споразумения и осигуряването на милиони дози от ваксините на Pfizer, Moderna и други компании.

Тъй като Израел се насочва към поредните избори през март, четвъртите в страната от две години, Нетаняху направи перспективата за бързо излизане от здравната и икономическа криза, породена от пандемията, ключов камък в борбата му за политическо оцеляване. Той изложи перспективата Израел да стане първата държава в света, която е напълно ваксинирана.Подкрепи Economic.bg