Jaguar I-PACE издава звук, който предпазва пешеходците

Той може да бъде чут при скорост до 20 км/ч

Jaguar I-PACE издава звук, който предпазва пешеходците

Снимка: Jaguar

Автор: Божидара Иванова

Jaguar проектира уникална система за звуково предупреждение (AVAS) за първия си електрически автомобил I-PACE. Звукът може да бъде чут при скорост до 20 км/ч и надхвърля минимума от 56 dB (A), поставен от предстоящото европейско законодателство - най-стриктното в света - за всички нови електрически автомобили от юли 2019 г.

Разработката отнема 4 години на инженерите на компанията, чиято цел бе създаване на звук, който се чува, но е дискретен и не може да бъде доловен вътре в автомобила. Звукът увеличава тона и силата си спрямо скоростта на автомобила и при движение на заден ход е придружен от допълнителен звук, указващ смяната на посоката. 

Системата AVAS не е необходима при високи скорости, тъй като има достатъчно вятър и шум от гумите, благодарение на които пешеходците могат да чуят, че автомобилът с нулеви емисии приближава. Звукът се излъчва от високоговорител, разположен зад предната решетка, може да се чува във всяка посока и не може да бъде изключен.

„Липсата на традиционен шум от двигателя при електрическите автомобили създава проблем за уязвимите пешеходци, като например хората с нарушено зрение. Това е особено вярно при ниски скорости в градските центрове и на паркингите. Ние разработихме Системата за звуково предупреждение за I-PACE, за да гарантираме безопасността на всички участници в движението", коментира Иън Съфийлд, Технически специалист по шума и вибрациите в Jaguar.

Звукът на I-PACE бе тестван от водещата благотворителна организация във Великобритания за хора с нарушено зрение „Кучета водачи за слепи хора“, като част от изпитванията, проведени от Jaguar. Това бележи началото на дълготрайни взаимоотношения между двете организации.

По-рано тази година Jaguar представи своя първи изцяло електрически автомобил I-PACE, който предлага устойчива динамика на спортен автомобил, изкуствен интелект от следващо поколение и петместната практичност на SUV автомобил. Оборудван със свръхмодерна литиево-йонна батерия с капацитет 90 kWh, два мотора, проектирани от Jaguar, и специална алуминиева конструкция, I-PACE може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди и има пробег от 470 километра (WLTP).

Коментари: 0