Живот след Twitter: Страстта на Дорси по биткойн може да разпали пазара

Рокадата на върха в компанията за микроблогинг подсказва за тласък в развитието на криптовалутите

Живот след Twitter: Страстта на Дорси по биткойн може да разпали пазара

Снимка: TED Conference/Flickr

1756 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Оттеглянето на Джак Дорси като главен изпълнителен директор на Twitter ще му даде повече време за Square – компанията за разплащания, на която също е основател. Ще има шанс да се посвети на страстта си по криптовалутите, пише CNBC, напомняйки, че той е дългогодишен фен на биткойн и особено на функцията на монетата да „не се контролира или влияе от нито едно физическо лице или образувание“.

Ако не бях в Square или Twitter, щях да работя върху биткойн“, коментира Дорси по време на конференцията Bitcoin 2021, която привлече десетки хиляди души като аудитория през юни.

Изданието подчертава афинитета на Дорси към децентрализацията – не само по отношение на властта в интернет, но и в посока на работното място например. Именно Twitter бе сред първите компании, обявили опцията „хоум офис“ за безсрочна на фона на пандемията.

Интересен в този контекст е и проктът BlueSky, чието финансиране в Twitter се ръководеше именно от Дорси. Идеята му е да се създаде набор от публични стандарти за социални мрежи, с помощта на които да се даде възможност на потребителите на различни платформи да комуникират по-лесно един с друг. Концепцията напомня за ранния интернет и устоите, върху които бе изграден той – общите стандарти. Сега тази визия ще продължи новият главен изпълнителен директор Параг Агравал.

Междувременно експертите и наблюдателите са заинтригувани от ефекта от оттеглянето на Дорси върху децентрализираните финанси. Според Том Лий, ръководител на изследванията в Fundstrat Global Advisors, рокадата в Twitter може да даде отражение върху развитието на криптопазара.

Всъщност няма достатъчно капитал, отделен за крипто иновации, така че са нужни хора като Джак Дорси, които да се съсредоточат наистина върху това“, коментира експертът пред CNBC.

Още преди време Джак Дорси даде да се разбере, че иска да направи биткойн „естествена валута за интернет“, както и че има план как да постигне това. При отчитането на финансовите резултати на Square по-рано този месец той посочи, че компанията работи по няколко инициативи, целящи да насърчат приемането на криптото.

Тогава разкри например, че компанията планира хардуерен портфейл, гледа към биткойн добива и като цяло фокусира вниманието си в посока децентрализирани финанси (DeFi).

Square стартира търговия с биткойни през 2018 г. с приложението Cash, което позволява на потребителите да купуват и продават токени. През 2019 г. сформира Square Crypto, независим екип, посветен работата с отворен код за биткойни. Миналата година пък стартира Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA), организация с нестопанска цел, насочена към обединяване на патенти за насърчаване на криптоиновациите.

Square също така вкара биткойн в баланса си, като инвестира стотици милиони в криптовалутата. „Вярваме, че биткойн има потенциал да бъде по-разпространена валута в бъдеще“, каза в изявление главният финансов директор на компанията Амрита Ахуджа.

Инвестиции като тези дойдоха в критичен момент за криптоиндустрията. 

Не мисля, че в пространството има прекалено много инвестиции“, каза Лий. „Крипто е пресечната точка на финансовите услуги и технологии. Това е буквално 60% от икономиката.“

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg