Къде на летището е най-мръсно и пълно с микроби

Не, не са тоалетните

Къде на летището е най-мръсно и пълно с микроби
1260 ~ 1 мин. четене
Пътуванията по въздух обединяват непознати хора, но понякога обединяват и техните микроби.

И ако мислите, че да не използвате тоалетните на летището ще ви предпази, грешите. Научно изследване на летището в Хелзинки във Финландия разкрива, че кошовете за багажа на лентите за сигурност са най-рисковият източник на микроби.

Както пишат авторите, "досегът до тях е неизбежен за всеки пътник".
Проучването, проведено в BMC Infectious Diseases, изследва 40 повърхности и взема въздушни проби в няколко различни случая на респираторни заболявания, като настинки и грип.

Повърхностите, които се почистват на рутинна основа, като капците на тоалетните, всъщност са имали доста нисък брой респираторни вируси, установяват изследователите. Те обаче не са направили тест за болести, пренасяни с храна.

Летищата са важни точки за общественото здравеопазване, тъй като там се случват контакти между много различни хора от точки по целия свят. Но изглежда, че там се прави много малко за наблюдение разпространението на болести и зарази. Авторите твърдят, че това е само второто проучване за респираторните вируси, за което знаят.

Решението на проблема с досега до микроби на летищата не е изненадващо. "Много почистващи препарати, домашни (антибактериални) кърпички и антивирусни тъкани са в състояние бързо да направят грипния вирус нежизнеспособен, предлагайки възможност за намаляване на риска от предаване", казват учените.

Родителите едва ли ще се изненадат, че друго нещо на летището, където са открити много вируси, понякога повече от тези по кошовете за багажа, са пластмасовите играчки на детската площадки.
Подкрепи Economic.bg