Как Бил Гейтс стана вуду куклата на COVID конспираторите

Богатството и известността превърнаха милиардера в жертва на множество конспиративни теории

Как Бил Гейтс стана вуду куклата на COVID конспираторите

Снимка: БТА

3602 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Бил Гейтс се превърна в „жертва“ на COVID-19 и бе замесен в редица конспиративни теории, просто защото е богат и известен, твърди пред BBC проф. Джоузеф Ускински, политолог от университета в Маями и автор на книги за конспиративни теории. Според него в кризисна ситуация и особено в бедствена, каквато е тази на COVID пандемията, хората имат нужда от виновник или от конспиративна теория, в която да намират утеха. Ускински обяснява този феномен с „психологическата уязвимост“ на хората, която ги принуждава да преминат в „стадно мислене“, за да са по-силни и подкрепящи се.

Началото на конспирацията

Още през 2015 г. Бил Гейтс, който в момента е сред най-богатите хора в света благодарение на компанията Microsoft, която основава преди 35 години, изнася реч на конференция, организирана от TED във Ванкувър, за бъдещето на технологиите, за световните пазари и като цяло за развитието на човечеството. В изказването си обаче той прави една прогноза, която придобива други измерения.

Ако нещо убие над 10 милиона души през следващите няколко десетилетия, по-вероятно това ще е силно заразен вирус, отколкото война".

Думите му тогава не се вземат под внимание, но сега видеото от конференцията е гледано повече 64 млн. пъти. Въпросът, който си задават хората е, знаел ли е Бил Гейтс за идването на COVID-19?

Според милиони души по цял свят той и глобалният елит стоят зад това бедствие. Други смятат, че Гейтс се стреми към обезлюдяване на света, а трети пък, че „той настоява ваксините да са задължителни, за да ни имплантира чипове“, гласят част от коментарите под видеото от TED.

"Той е този вид вуду кукла, която всички тези общности бодат със собствени конспирации. Това не е никак изненадващо - той се превърна в това, защото винаги е бил лицето на общественото здраве", споделя Джоузеф Ускински.

Според проучване на The New York Times теории, които обвързват Бил Гейтс с коронавируса, са били споменавани 1.2 милиона пъти по телевизията или социалните мрежи, само за периода февруари-април тази година. По-голямата част от тях са били публикувани в групи във Facebook, а от там са били споделяни още няколко милиона пъти.

Част от твърдения са, че  неговата Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е тествала ваксини върху деца в Африка и Индия, което е довело до хиляди смъртни случаи и необратими наранявания. Той е обвинен и в това, че е пуснал ваксина в Кения, в чийто състав има лекарство, което причинява аборт.

Междувременно видеоклип в YouTube, който обвинява Гейтс, че иска да постави микрочипове в хората чрез ваксините срещу COVID, събра близо два милиона гледания за 12 часа.

Богат и известен

Основателят на Microsoft, който вложи милиарди в глобалното здравеопазване чрез благотворителната си фондация, която управлява заедно със съпругата си Мелинда, се превърна в "измамник" за теоретиците на COVID -19, защото така е най-лесно, твърди политологът проф. Джоузеф Ускински.

Теориите обвиняват могъщи хора в ужасни неща. Те по същество са едни и същи, само имената се променят. Преди Бил Гейтс бяха Джордж Сорос и братята Кох, както и Ротшилд и Рокфелер“, пояснява той пред медията.

Голяма част от конспиративните теории умират още в зародиш, но тези, които успеят да оцелеят, най-често са обвързани с влиятелни хора, споделя професорът.

"Не би трябвало да е изненадващо, че богатите личности и големите корпорации са обвинени в заговор, че искат да ни сложат чипове в шията, защото това е нещо, от което се страхуваме", казва той и добавя, че при наличието на страх у масите една теория се задържа още по-дълго.

Експерти в областта на конспирациите твърдят, че често зад всяка теория има „ядро истина“, което е извадено от контекста. Те споделят, че е трудно да се проследи зародиша на подобен слух, но са категорични, че ако интернет не съществуваше, те нямаше да се разпространяват толкова.

„Преди интернет теориите бяха самодостатъчни и съществуваха само в собствените си балони, в рамките на определени общности, но интернет им позволява да пътуват по цял свят“, казва Ускински.

Пред BBC Бил Гейтс заяви, че е бил изненадан „от ролята, която са му отредили“.

"В момент като този, когато светът е изправен пред безпрецедентна здравна и икономическа криза, е притеснително, че има хора, които разпространяват слухове, когато всички ние трябва да търсим начини за сътрудничество и спасяване на животи. В момента едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да спрем разпространението на вируса, е да започнем да споделяме само факти“, казва Гейтс.

От името на фондацията си той сподели, че те просто „раздават парите и пишат чекове“ и смята за налудничави идеите за чипове, ваксини срещу човечеството и подобни теории.

Те призоваха хората в социалните мрежи да се обединят в името на здравеопазването и да преследват една цел.

Подкрепи Economic.bg