Каква е разликата между заплащането в България и другите страни в ЕС

Възможно ли е въвеждането на минимална европейска заплата за всички държави-членки

Каква е разликата между заплащането в България и другите страни в ЕС
Минималното заплащане в страните от Европейския съюз е много различно. България и Румъния са държавите с най-ниско заплащане в съюза, съответно 235 и 275 евро. На другия полюс е Люксембург, където минималната заплата е почти 2000 евро, показват данни на Евростат.

Само в седем държави от Европейския съюз минималното възнаграждение надхвърля 1000 евро. От началото на тази година минималната заплата в Германия стана 1498 евро. Малко по-ниска е във Франция - 1480 евро. В Люксембург, Белгия и Нидерландия заплатите са по-високи от 1000 евро, както и във Великобритания. 

Минималното месечно възнаграждение в съседна Гърция е почти два пъти по-високо от това в България - 683 евро (1360 лв.).

Минимално възнаграждение, регламентирано със закон, има в 21 от общо 28 страни-членки. Страните, които правят изключение от останалите, са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.7 страни поискаха въвеждане на минимална европейска заплата за всички страни от съюза. Ще бъде ли полезно това за европейската икономика?

Според икономистът Лъчезар Богданов въвеждането на единна заплата би довело до увеличаване на безработицата у нас, тъй като някои предприятия ще фалират. 

По думите му разделението на Европа на две скорости няма голям отзвук в световните медии. По-развитите страни се притесняват, че заради по-високия си стандарт, те привличат т.н. социални туристи, които ще дойдат в тези страни, за да им ги вземат. 
Коментари: 0