Какво означават вота в Германия и „Шолцоматът“ за ЕС

Шолц има опит като финансов министър, но остава далеч по-малко опитен от Меркел с нейната основна роля в европейската политика от десетилетия

Какво означават вота в Германия и „Шолцоматът“ за ЕС

Снимка: БТА

932 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Докато Германия се подготвя за преразглеждане на политическото си статукво, анализаторите вече обсъждат какво въздействие следващото правителство може да окаже върху Европейския съюз. Най-голямата европейска икономика отиде на избори в неделя в търсене на нов канцлер, след като Ангела Меркел - човекът, водещ Германия напред 16 години наред, напусна политическата сцена.

Социалдемократите (СДП) спечелиха с минимална разлика пред Консервативния блок на Меркел според предварителните резултати. Сега те се опитват да сформират коалиционно правителство със „Зелените“ и либералите. Блокът на Меркел пък претърпя най-лошия си изборен резултат от Втората световна война насам.

Номинацията за канцлер на СДП Олаф Шолц, настоящ финансов министър и вицеканцлер, сега изглежда е в позиция да бъде следващият германски лидер, пише CNBC.

Ако Олаф Шолц стане канцлер, той ще бъде в доста добра позиция, защото поне има опит като финансов министър“, смята Даниела Шварцер, изпълнителен директор на Фондация „Отворено общество“.

Въпреки това, Шварцер отбеляза, че Шолц остава далеч по-малко опитен от Меркел, която играе фундаментална роля в европейската политика от десетилетия.

Няколко месеца нещата може да не са толкова гладки, колкото обикновено биха били, особено като се имат предвид и предстоящите избори във Франция следващата пролет“, добавя тя.

Германия, като една от страните-основателки на Европейския съюз, отдавна държи определена тежест в европейската политика. Като канцлер Меркел помогна за отговора на Блока към глобалната финансова криза, дълговата криза, миграционната криза и пандемията.

Отвъд стила на лидерство, има отворени въпроси и за това какво ще означава новият германски канцлер за по-дълбока интеграция между икономиките от еврозоната.

Докато настроенията ще бъдат по-позитивни към някои от нещата, които ЕС иска, мисля, че способността на германския канцлер да действа решително ще бъде компрометирана“, посочва Робин Бю, управляващ директор на Economist Intelligence Unit пред CNBC в понеделник.

Това е така, защото веднъж сформираната коалиция вероятно ще се насочи малко повече към европейската интеграция, отколкото в миналото. Той обаче подчерта, че тристранната коалиция също ще бъде по-трудна за управление, предвид по-широкия кръг мнения.

„Не мисля, че ще видите особено силно ръководство“, добави Бю.

Европейски въпроси

Има редица въпроси, с които следващото германско правителство ще трябва да се справи в Европа. Един от основните проекти на ниво еврозона е завършването на т. нар. Банков съюз, който прехвърля правомощия от националните банкови органи на европейски институции. Той беше въведен бавно след дълговата криза, но Германия беше особено сдържана към идеята. Много германци се противопоставят на проекта, опасявайки се, че биха могли да бъдат принудени да плащат тежки сметки, за да подкрепят по-малко финансово консервативни евро държави.

Еврозоната също трябва да актуализира своите дългови и фискални правила през 2022 г. - това е така, защото правилата са нарушавани на няколко пъти. Пример за това са различни държави, които отчитат коефициент на дълг над 60% от БВП, като се очаква отклоненията да продължат. Известна със строгата си фискална политика в целия ЕС обаче не е ясно дали Германия ще подкрепи промените в тавана на дълга.

В допълнение, ЕС взе решение през юли 2020 г. да събира съвместно пари от публичните пазари, за да финансира възстановяването на региона от пандемията. Така нареченият фонд за възстановяване беше предложен като еднократна мярка за успокояване на фискално-консервативните нации като Нидерландия, но някои експерти се чудят дали ЕС би могъл да го превърне в постоянен инструмент - нещо, което би изисквало подкрепата на новия германски канцлер също.

Шолц твърди, че европейските фискални правила вече са достатъчно гъвкави, тъй като позволяват на страните да харчат повече, когато пандемията удари. Той също така избягва въпросите за увеличаване на дълга на ЕС отново в бъдеще.

Междувременно либералите, които вероятно ще участват в следващата германска коалиция,

се превърнаха по-скоро в евроскептик по отношение на по-дълбока интеграция в еврозоната“, заявиха анализатори от консултантската фирма Eurasia в бележка в понеделник.

„Следователно драматичното смекчаване на германската позиция по отношение на дълговете и фискалните правила на ЕС е малко вероятно, както и превръщането на Фонда за възстановяване в постоянна характеристика на фискалната архитектура на ЕС“, пише още в нея.

Друг проблем в Европа са амбициозните ѝ опити да стане неутрална по отношение на въглерода до 2050 г. За да се постигне това, европейските законодатели обсъждат конкретен план за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. Германия, с изявения си автомобилен сектор, ще играе ключова роля тук, за да бъдат изпълнени зелените амбиции.

Eurasia описва Шолц като прагматик в тази посока, казвайки, че ще бъде

отворен да помогне за финансиране на прехода на Германия към нулеви емисии“.

Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли беше един от малкото политици в Европа, коментирали резултатите от вота. След като поздрави Шолц за победата, той заяви:

След тази историческа криза няма време за губене: Европа се нуждае от силен и надежден партньор в Берлин, за да продължи общата ни работа за социално и зелено възстановяване“.

Подкрепи Economic.bg