Какво ще стане в САЩ, ако Тръмп се влоши и не може да управлява?

Законът е ясно разписан, но има и една потенциално непредвидена ситуация

Какво ще стане в САЩ, ако Тръмп се влоши и не може да управлява?

Снимка: БТА

3068 ~ 3 мин. четене

Новината за заразения с коронавирус американски президент Доналд Тръмп разтърси новинарските емисии и веднага се отрази на финансовите пазари. Вече няколко дни медиите следят зорко за състоянието на държавния глава на най-голямата икономика в света. Но какво би се случило, ако Тръмп се влоши дотолкова, че да не може да изпълнява ролята си на президент, пита CNN. 

Правилата са разписани в Конституцията

Когато британският премиер Борис Джонсън бе хоспитализиран с COVID-19 по-рано тази година, изведнъж стана ясно, че Обединеното кралство няма официална процедура за подобни случаи. Повдигнаха се сериозни въпроси относно това кой ръководи страната, като се наложи Джонсън да посочи външния си министър за свой заместник, докато самият той е недееспособен.

В САЩ обаче има конкретни насоки както в Конституцията, така и във федералния закон, които определят кой трябва да поеме функциите на Тръмп в случай на невъзможност от негова страна да си върши работата.

Първата стъпка е да се определи дали президентът всъщност е недееспособен. По този въпрос обаче има неясноти.

Според 25-тата поправка той може сам да вземе това решение и с писмо до Сената официално да предаде властта на вицепрезидента Майк Пенс, който след това ще управлява, докато Тръмп не информира Сената, че взима властта обратно.

Роналд Рейгън направи това след операция на дебелото черво, Джордж Буш също прибегна до този похват на два пъти, след като му правиха колоноскопии. И в двата случая, когато президентите бяха под упойка, те предадоха властта за няколко часа.

Репортерът на New York Times Майк Шмит наскоро съобщи, че Пенс е бил в готовност да поеме временно правомощията на президент още през 2019 г., когато Тръмп е щял да се подложи на процедура, изискваща упойка. Малко се знае за тази ситуация и Белият дом пази подробностите около нея в тайна.

Кабинетът също може да се намеси

В 25-та поправка има още една клауза, която заслужава внимание. Става дума за случаи, в които президентът дотолкова не е способен лично да предаде временно властта, поради което вицепрезидентът и мнозинството от кабинета могат технически да му я отнемат.

Ако вицепрезидентът и мнозинството от кабинета не са съгласни, Конгресът и Сенатът биха могли да гласуват да му я отнемат за постоянно, но в случай на много голямо мнозинство.

Клаузата е предвидена за президент в кома или инсулт.

Администрацията на Рейгън изготви, но така и не подписа и предаде писмото с такова искане до Сената, когато срещу президента бе извършен атентат през 1981. 

Историята помни и случая на Дуайт Айзенхауер, който получи силен инфаркт през 50-те години. Тогава обаче 25-ата поправка в Конституцията все още не е факт и вместо това той се споразумява с вицепрезидента Ричард Никсън за предаването на властта.

Ами ако много хора по линията на властта се разболеят?

В контекста на сегашната пандемия трябва да се има предвид и такъв сценарий. COVDI-19 вече е проникнал в Белия дом и, макар и малко вероятно, вирусът има шанс да повали ключови членове на администрацията.

Тръмп е в близък контакт с Пенс и министъра на финансите Стивън Мнучин, който пък е бил в досег с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. А номинираната за Върховния съд Ейми Кони Барет работи от Белия дом и пътува до Капитолия за срещи със сенатори.

Законът за унаследяване на властта предвижда редица възможности. Ако нито президентът, нито вицепрезидентът са в състояние да водят държавата, следващият по линията е председателят на Камарата на представителите. След това идва най-старшият американски сенатор, а оттам нататък линията продължава в кабинета.

В американското законодателство е предвидено как да бъдат запазени функциите на правителството във всички възможни случаи. Затова и от политическия елит уверяват, че хората нямат повод за притеснение.

Ами изборите?

Има обаче една потенциално безпрецедентна ситуация към днешна дата, а именно хипотетичната невъзможност президентът да продължи кампанията си за изборите. Тръмп е кандидат за втори мандат на управление, а вотът в САЩ е едва след месец, на 3 ноември. Междувременно хората вече гласуват по пощата.

Преди броени часове американският президент, който вчера бе хоспитализиран, обяви, че се чувства по-добре.

Подкрепи Economic.bg