Какво спасиха българските туристи това лято

Несебър, Приморско, Варна и Созопол са сред най-посещаваните общини това лято

Какво спасиха българските туристи това лято

Снимка: Economic.bg/Архив

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

„Typизмът бyĸвaлнo нe paбoти. Изпpaвeни cмe пpeд бeзпpeцeдeнтнa ĸpизa в cвeтoвeн мaщaб“. Така звучаха изказванията на бившия министър на туризма Николина Ангелкова през март, когато започна кризата. Тя многократно призоваваше българите да изберат родината за лятната си почивка и казваше, че разчита на вътрешния туризъм да спаси сезона.

От статистиката на Националния статистически институт (НСИ) за месеците юни, юли и август става ясно, че сезонът не е бил спасен, макар че двойно повече българи по принуда посетиха родното Черноморие. Този ръст се появи, едва когато достъпът до гръцкото море бе ограничен с въвеждането на задължителни отрицателни PCR тестове и карантини в южната ни съседка.

Сpивът нa пoceщeниятa отвън e oбщo 86% за трите месеца, показват данните. Πpeз 2019 г. oбщият бpoй нa пpиcтигнaлитe чужденци в България с цел почивка пpeз нaй-aĸтивнитe лeтни мeceци дocтигнa peĸopднитe 3 246 000 дyши, дoĸaтo пpeз лятo 2020 те са били мaлĸo нaд 450 xиляди.

Въпреки официалните данни през месеците юли и август правеше впечатление, че курортите по морето бяха доста пълни – особено през уикендите. Проверка на Economic.bg в Единната информационна система (ЕСТИ) за местата за настаняване показва, че най-много пренощували българи за трите летни месеца, е имало в общините Несебър, Приморско, Варна и Созопол.

Като съответно в община Несебър 206 056 българи са пренощували за периода юни, юли и август. В общините Приморско и Варна те са били 111 315 и 126 751. В община Созопол пък 105 105 българи са прекарали почивката си това лято. Трябва да се отбележи обаче, че данните са на ниво община, а не конкретните населени места, тъй като в ЕСТИ няма такава статистика.

По-малките общини се оказват по-предпочитани

Прави впечатление, че в по-малките общини като Царево и Поморие например пренощувалите българи са били доста повече в сравнение с община Бургас, например. Ако за трите разглеждани месеца в община Царево са отседнали 79 638 българи, то за същия период в община Бургас техният брой е 39 207. На територията на община Поморие пък 47 833 българи са пренощували през трите летни месеца.

До такъв извод стигат и от бранша.

През това лято по-малките общини, където има по-малки хотели и къщи за гости, бяха пълни на 100%. Това, което беше слабо заето това лято бяха индустриалните хотели, които работят с нискобюджетни туристи, които пристигат с нискобюджетните чартърни авиокомпании. Тези туристи не дойдоха, но вместо тях дойдоха такива с автомобили – българи, гърци, румънци, каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пред Economic.bg.

Къде почти нямаше туристи?

Едни от най-малко предпочитаните общини от българите това лято са били Шабла и Каварна, където съответно 8 763 и 8 338 българи са отседнали.

Това е и първият сезон, в който реално функционира информационна система и може да се черпи информация от нея, тъй като официалният й старт беше даден на 1 октомври 2019 г.

По отношение на посещението на чужденци нещата са доста по-скромни, до голяма степен заради въведените ограничения заради коронавируса и невъзможността на много от тях на пътуват. Румънците обаче са сред малкото чужденци, които са посетили българското Черноморие. Например в община Балчик през най-активния летен месец - август, са пренощували 28 852 румънци. За същия период доста повече румънци -  63 482, са избрали за своята почивка община Несебър. Най-предпочитаната от тях дестинация обаче е община Варна, като през август там са пренощували  71 767.

Загубен ли беше сезонът?

„Не, категорично не мога да кажа, че сезонът е загубен", споделя Румен Драганов. Той твърди, че никога не е виждал Слънчев бряг толкова пълен, въпреки че много от хотелиерите там заявиха, че дори не са отворили обектите си в традиционно популярния за чужденци курорт. Драганов допълва, че в Созопол, Приморско, Поморие и предишни години е било пълно, но при тях сега отсъстваха автобусните екскурзии. Обичайно има около още 100 000 в града, които ние не ги виждаме като автомобили, но те са дошли с автобуси и самолети“, споделя Румен Драганов.

През миналия сезон имаме 7.3 млн. пътувания на българи в България. Имахме седмици, в които пътуваха около 230 000 българи в страната през август. Има много интензивни пътувания на българи в България, това е извода, който мога да направя за изминалия сезон."

През зимата чужденците пак ще ги няма

Картината за зимния сезон ще бъде такава, че места за паркиране в Банско например няма да има, но туристи също няма да има, защото ги няма индустриалните туристи – тези с чартърните полети. Ще бъдат основно българи, гърци, македонци, сърби, турци, румънци, германци, англичани. Но няма да ги има тези обеми от предходната година, прогнозира експертът от Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов всяка седмица през зимния сезон ще има регистрирани по около 150-160 000 пътувания, а по Коледа и Нова година техният брой ще достигне 530 000.

Коментари: 0