Камарата на представителите подкрепи отваряне на правителството на САЩ

Белият дом заплашва да наложи вето на законопроекта, противопоставяне има и от Сената

Камарата на представителите подкрепи отваряне на правителството на САЩ

Снимка: БТА

508 ~ 1 мин. четене
Камарата на представителите (Долната камара на Конгреса), която вече е под контрола на американската опозиционна Демократическа партия, одобри законопроект за отваряне на затворените части от американското правителство, пише Evening Standart. Документът обаче отхвърля искането на президента Доналд Тръмп да се отпуснат 5 млрд. долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

Именно затова Белият дом заплаши да наложи вето на законопроекта. Освен това документът би могъл да създаде сблъсък с Републиканската партия, която след средносрочните избори в САЩ си запази контрола върху Сената (Горната камара на Конгреса). Така за пръв път от идването на Тръмп на власт през януари 2017 г. двете камари ще влязат в конфликт.

Патовата ситуация заради продължаващото настояване на президента да се одобри финансиране за стената с Мексико доведе до частичното затваряне на американското правителство преди две седмици, което продължава и до днес. Засегнати са около 800 хил. държавни служители.

„Няма да направим стена. Това няма нищо общо с политиката. Дължи се на факта, че стена между две страни е нещо неморално. Това е демонстрация на стар начин на мислене. Оградата не е изгодна”, заяви новият председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която е единствената жена, заемала поста досега.

Предложеният от Демократите законопроект предвижда да се отпусне финансиране за Министерството на вътрешната сигурност, което да е на досегашните нива и което да продължи до 8 февруари. Документът също предвижда 1.3 млрд. долара за огради по границата (но не и стена) и 300 млн. долара за други елементи на граничната сигурност, включително нови технологии за следене и камери.
Подкрепи Economic.bg