Караниколов: Държавните бензиностанции ще се строят с банкови заеми

Може да има цялостна промяна на данъчната система в България, ако ресторантьорите докажат успеха на по-ниското ДДС

Караниколов: Държавните бензиностанции ще се строят с банкови заеми

Снимка: МС

2981 ~ 3 мин. четене

„Държавната петролна компания“ ще бъде търговско дружество, няма да е на държавна издръжка и ще се финансира на пазарен принцип – ще кандидатства за банкови кредити. Това каза икономическият министър Емил Караниколов в интервю за bTV. Той обаче не можа да каже колко ще струва всяка бензиностанция.

„След приемането на закона ще ни трябва време да изберем необходимите типове бензиностанции. Ще има малки и големи обекти. Тепърва ще търсим локациите за тях“, каза Караниколов.

Икономическият министър повтори тезата на вносителя на идеята – финансовият министър Владислав Горанов, че държавните бензиностанции ще помогнат на конкуренцията и ще помогнат за сваляне на цените, когато пазарът го предполага.

„Ние ще казваме ясно защо цените на горивата в даден момент са такива. Виждате сега, че когато цена та петола расте, горивата в България поскъпват почти веднага. Когато цената пада, се чака 14 дни“, коментира Караниколов.

Според него колкото и да струва един обект от планираните 100, инвестицията в него ще се избие бързо. „В този сектор една инвестиция може да се върне бързо“, смята министърът.

Той е категоричен, че с планираните 100 обекта в цялата страна държавата няма да се превърне в основен играч на пазара, „но хората ще видят реалната стойност на горивата“. „И тогава ние ще имаме отговор защо цената на нефта пада, а на горивата в България – не. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални“, категоричен е Караниколов.

Министърът обяви, че държавата води преговори със стратегически инвеститори в сектора на електромобилите. „Те казаха, че ако държавен не каже, че иска да изгради такава инфраструктура, нямат стимул да инвестират у нас“, каза Караниколов. „Държавата иска да влязат още участници на пазара, да изгради една липсваща инфраструктура и да направи такъв модел бензиностанции, които да дават ясна картина на обществото“, добави той.

Караниколов коментира и идеята на ГЕРБ, по нареждане на премиера Бойко Борисов, да се намали ДДС за ресторантьорите и доставката на книги. „Една промяна на ДДС се прави след дълги анализи, но сме в извънредна ситуация. Този бранш беше спрял. Той не работеше за разлика от много други сектори. Той ще има проблем и сега да завърти колелото, има много кредити, трябва да се направят много инвестиции. Можем да кажем, че сектор „Туризъм“ е най-засегнатият сектор. Нека година и половина да видим какъв е ефектът. Те поеха ангажимент да си изсветлят сектора“, каза Караниколов..

Той пак напомни, че намаляването на ДДС за сектора не се прави за да се намалят цените на услугите, какъвто е принципът за намаляване на косвения данък, а за да се подпомогне секторът. „Цените няма да бъдат свалени, никой не е казвал, че с тази мярка е бъдат свалени цените. В случая сме длъжни да помогнем на един сектор, който храни 300 000 души. Един сектор, на който ако не му се помогне, няма да отвори“, каза Караниколов.

Министърът смята, че това може да е стъпка в посока промяна на цялостния модел. „Тази година и половина ще се види ефектът и може да го използваме за много други сектори, ако е необходимо и ако има положителен ефект“, каза той.

Коментари: 0