Караниколов: Електронното управление е основен фактор за икономически растеж

То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги, каза министърът

Караниколов: Електронното управление е основен фактор за икономически растеж
556 ~ 1 мин. четене

Електронното управление и информационните технологии са основен фактор за икономическия растеж. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форум за „Електронно правителство, електронни обществени поръчки и електронно здравеопазване“, организиран от Американската търговска камара в България и Търговската служба към Посолството на САЩ.

Министър Караниколов изтъкна, че бързото развитие на новите технологии, както  и дигитализацията на икономиката предоставят стратегически възможности не само да се модернизира икономиката, но и да се направи производството по-конкурентоспособно, по-екологично и по-ефективно от гледна точка на ресурси и суровини, по-адаптивно към конкретните нужди на клиентите и потребителите.

„Една от основните области, която може да подпомогне трансформационните процеси на дигитализация на икономиката е именно внедряването и развитието на електронното управление“, каза министърът.

Според него дигиталната трансформация на администрацията е процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури в интерес на гражданите и на бизнеса. Министър Караниколов посочи, че електронното управление не е само дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване. „То ще позволи на гражданите и на бизнеса да пестят време и средства при получаването на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури“, допълни министърът на икономиката.Подкрепи Economic.bg