Кариерен скок с бънджи

Ролята на HR професионалиста в компанията е да развива таланта, професионализма и човешките качества на хората

Кариерен скок с бънджи

Снимка: Личен архив

2159 ~ 5 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Какво се случва, когато след дълги години работа в определена област ви стегне шапката? Ако съберете достатъчно смелост, може като Ваня Къндова да направите кариерен скок с бънджи. От директор на училище тя се хвърля в HR сферата. Ето нейната история…

Ваня е работила близо 20 години в системата на образованието, където е била учител, зам.-директор и директор в държавни и две частни училища в София. Преподавала е философия, а и религия, тъй като е завършила и Богословие. Самата тя не спира да учи и вече има доста дипломи. В частните училища се е грижила и за подбора на хората. През 2011 г. прави своя агенция за обучение на учители. Създава я без първоначален капитал и три години паралелно с другата дейност я развива. Докато е в системата на образованието, прeдприема доста промени – на позиции и на работно място. Но в един момент усеща умора от всичко и решава да излезе извън познатата зона на комфорт, каквото и да ѝ струва това.

В онзи момент Ваня иска да са заеме с нещо ново, което да я направи щастлива. До намирането на подходящата реализация обаче изминава цяла една година. През това време опитва не да се нагоди, а да се адаптира, убедена, че човек, управлявал частно училище, може да ръководи всеки друг бизнес. Но… през тази една година в търсене на нова работа малцина оценяват това. Прекалено многото нейни квалификации и умения се оказват сериозно препятствие. Пуска CV-то си в LinkedIn, то е видяно от 9 хил. души, а не получава нито едно предложение за работа. Тя обаче вярва, че натрупаното знание и мъдрост ще намери своето предназначение. Така и става – половин година работи във Франчайзинг.бг, а после бива добре приета като HR директор в Tradeon Bg, където търсят точно такъв човек. Там е на 6-часов работен ден. Същевременно е управляващ партньор в Career Transition. Вече е сертифициран коуч. Води и обучения, в които например може да се научим как по-добре да управляваме времето си или да се предпазим от бърнаут.

Голямата задача

Ролята на HR професионалиста в компанията е да развива хората – техния талант, професионализъм и човешки качества. Наред с това задачата е да се създаде среда, в която има мотивация всичко това да става. HR-ът трябва да разпознае таланта, да види потенциала, да усети човека, да „сканира“ неговата ценностна система. Защото може да се сработят добре само онези, които имат сходни възгледи. В момента в активна възраст са четири поколения. За всички, родени от 1965 г. насам щастието е основна ценност. Наред с любовта е важна и сигурността. Когато Ваня подбира хора за попълнение на екипите, за нея определящо е те да са в състояние да се адаптират бързо, без да нарушат синергията. Един от въпросите й в интервютата за работа е да си представят края на своята кариера и живота си до онзи бъдещ момент. Това ги шокира и тя бързо разбира кой какъв човек е.  

Хората са индивиди с определени качества - те създават и екипа, а и самата компания. Моята работа е да подкрепя всеки да развие уменията, в които се усеща дефицит“, казва Ваня Къндова.

Има например хора с ниска самооценка, която за тях е сериозна спирачка. Други страдат от лошото управление на времето си, а трети - от неумението да комуникират. Мога да те заведа до извора, но не мога да пия от водата вместо теб, е казал Буда. Така и Ваня само насочва към „извора“ и помага единствено на онзи, който поиска това.

Тя разказва как през миналата година прави подбор за мениджър на фирмата. На интервюто се явява млад човек, не е идеалният кандидат, затова му дава препоръки за качества, които да доразвие. След известен размисъл той просто решава да замине за чужбина. В края на годината обаче я търси, за да й подари коледна звезда и книга с благодарност, че му е помогнала да разбере корена на много от проблемите, с които се е сблъсквал. Става така, че именно тази обратна връзка дава възможност на кандидатите за работа да открият организацията, в която да се чувстват щастливи.

Подход към хората и организацията

В работата си Ваня прилага и методи от коучинга. Така хората стигат там, докъдето са готови да стигнат, те вземат онова, което им е нужно. „Когато ги консултираш, може да им дадеш повече, което да ги натовари и да ги обърка“, обяснява Къндова. Прилага свой подход към хората, обединяващ най-доброто от академичната теорията, личната практика и експеримента. В резултат от усилията й работещите в Tradeon.bg са мотивирани и ангажирани, лоялни и проактивни. В тази компания са около 50 души, като средната им възраст е 27 години, а Ваня е с цели 20 години отгоре.

Отне ми доста време, за да променя нагласата, че нещата зависят само от ръководството, а не и от всеки един от нас. Компанията, за която работим, става и наша компания. Даваме ли най-доброто от себе си за организацията и тя ще ни отвръща със същото – ако този принцип е прилаган правилно, се постигат отлични резултати. „Тайната“ на успешните организации е в това, че те се грижат за щастието на своите хора“, казва тя.

Най-проспериращите сред тях си приличат по това, че разпознават уникалните качества на своите служители и залагат на тази сила. В бизнес организациите е валиден принципът на огледалото. Ако работодателят смята, че ангажиментът му към хората се изчерпва само с това да дава заплати и да ги дава навреме, то той ще има служители, които работят в определеното работно време и вършат само това, което е в длъжностната им характеристика. Но когато работодателят инвестира в своите хора, те ще са ангажирани и ще мислят как всички заедно да направят компанията по-печеливша.

Хармония

Ваня Къндова е HR професионалист, но за нея животът не се свежда само до работата. Всяка неделя дирижира църковния хор в храма „Света Троица“ в Божурище. Когато прочита книгата „Убийството на Командора“ от Харуки Мураками, в която главният герой е художник, си купува платна и бои и в продължение на повече от половин година често посяга към тях. Наскоро прави скок с бънджи в Родопите, тласната от желанието за ново предизвикателство. А що се отнася до кариерния скок с бънджи, според нея той си струва, търсим ли удовлетворение и вътрешна хармония.

„Разполагаме с най-големия дар – свободния избор и свободната воля. Нека да се възползваме от него, за да намерим щастие в работата си“, призовава Ваня Къндова.

Подкрепи Economic.bg