Ким Чен-ун каза условията си за ядрено разоръжаване

Утре представител на Китай ще информира Южна Корея за подробностите от посещението на севернокорейския лидер в Пекин

Ким Чен-ун каза условията си за ядрено разоръжаване

Ким Чен-ун и съпругата му посетиха Пекин с брониран влак

Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на необявеното си посещение в Китай е потвърдил, че е готов на ядрено разоръжаване в името на добрите отношения със съседните съюзнически страни, съобщи New China News Agency.

„Ако Южна Корея и САЩ отговорят с добра воля на усилията ни и създадат атмосфера на мир и стабилност, въпросът за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров може да намери решение”, е казал Ким Чен-ун на китайския президент Си Дзинпин. Севернокорейския лидер очаква поетапни и синхронизирани стъпки от Сеул и Вашингтон за постигане на мир.

Визитата на Ким Чен-ун в Пекин беше неговото първо задгранично посещение от идването му на власт през 2011 г. насам. Въпреки, че пристигането му не беше обявено, а китайските власти се стараха да го скрият от обществеността, гражданите на Пекин по кортежите и засилените мерки за сигурност разбраха, че е пристигнал високопоставен гост. В социалните мрежи се появиха редица видеа и текстове за тъмно зелен брониран влак на основната гара в Пекин. Други китайци пък бяха заснели кордон от над 20 превозни средства, включително и линейка, преминаващ през столицата.

В крайна сметка китайските власти потвърдиха за визитата на севернокорейския лидер пред САЩ. Утре се очаква един от водещите китайски дипломати и член на правителството Ян Цзечъ да посети Южна Корея, за да информира официални лица, сред които и президента Мун Дже-ин, за визитата на Ким Чен-ун в Пекин.

Коментари: 0