Ким Чен-ун смята предстоящата си среща с Тръмп за исторически шанс

Севернокорейският лидер се срещна с държавния секретар Майк Помпео

Ким Чен-ун смята предстоящата си среща с Тръмп за исторически шанс

Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смята предстоящата си среща с президента на САЩ Доналд Тръмп за исторически шанс. Това е казал той по време на разговор с държавния секретар Майк Помпео, който посети Пхенян.

Ким е казал, че срещата с Тръмп ще бъде историческа. Тя ще бъде "чудесна първа стъпка", която ще помогне да се подобри ситуацията на Корейския полуостров и "да се построи красиво бъдеще", гласи съобщението на КЦТА.

Южнокорейската агенция Йонхап отбелязва, че за първи път Ким споменава публично за предстоящата среща с Доналд Тръмп.

Майк Помпео посети Пхенян, за да обсъди подготовката за тази среща, която ще се състои вероятно до няколко седмици, както и за да издейства освобождаването на трима американци, задържани в Северна Корея. Ким заявил, че дава амнистия на тримата мъже.

Според Франс прес това е дипломатически успех за Вашингтон и премахва последната пречка пред очакваната среща между Тръмп и Ким Чен-ун.

Тримата американци, освободени от Северна Корея, изказаха благодарност на американското правителство, на президента Доналд Тръмп и на държавния секретар Майк Помпео. "Изказваме дълбока признателност на правителството на САЩ, на президента Доналд Тръмп, на държавния секретар Помпео и на народа на Съединените щати, че ни върнаха у дома. Благодарим на Бог, както и на нашите семейства и приятели, които се молеха за нас и за нашето връщане. Бог да благослови Америка, най-великата страна в света", гласи декларацията на тримата освободени американци.

Коментари: 0