Китай блокира WhatsApp в навечерието на Комунистическия конгрес

Услугата не е активна вече повече от седмица

Китай блокира WhatsApp в навечерието на Комунистическия конгрес

Снимка: Pixabay

736 ~ 2 мин. четене
Популярното чат приложение WhatsApp бе блокирано в Китай, съобщава BBC и допълва, че тази стъпка на правителството идва непосредствено преди конгреса на Комунистическата партия в страната следващия месец. 

Потребителите са срещнали проблеми с мобилното приложение, собственост на Facebook, преди повече от седмица. Дори тогава понякога то е било блокирано и е можело да се използва само чрез частни виртуални мрежи (VPN), заобикалящи китайските защитни системи. 

Приложението бе единственият продукт на Facebook, който все пак можеше да се използва от хората на територията на Китай, докато самата социална мрежа, както и апликацията за споделяне на снимки Instagram изобщо не са достъпни там. 

Сега и услугата WhatsApp вече е неактивна и то от повече от седмица. Тест на функционалностите ѝ, направен във вторник, показва, че потребителите не могат да изпращат видео и снимки на хора извън Китай. Сегашното ограничаване идва след наложеното такова през юли, което обаче впоследствие бе отменено. 

Затягането на онлайн цензурата е продиктувано от необходимостта от засилване на сигурността преди националния конгрес на Комунистическата партия, който се провежда веднъж на всеки пет години. 

Налагането на подобни рестрикции толкова по-рано е признак за желанието да се гарантира, че „критичният партиен конгрес се провежда при идеални социални условия и няма да бъде нарушен“, коментира Робърт Уорънс Кун, дългогодишен съветник на китайски лидери и мултинационални корпорации. 

В думите му обаче прозира съмнението, че ограниченията няма да бъдат облекчени след събитието, както се е случвало по-рано. Същото мнение споделят и много други анализатори. 

„Добре дошли в онлайн-Китай в навечерието на Конгреса на Комунистическата партия“, възкликна Стивън Макдонъл, кореспондент на BBC, който все пак прави уточнението, че блокирането на WhatsApp няма да засегне местните хора, които масово потребяват приложението WeChat. 

В тази връзка блокирането на WhatsApp навява на мисълта, че хората, отговорни за киберсигурността и цензурирането на социалните медии в Китай проявяват своеобразна нервност преди големия партиен конгрес. Тяхното безпокойство е свързано с опасенията, че приложението може да се използва извън рамките на техния контрол и да послужи за организирането на протести или изпращането на публикации, уронващи имиджа на президента Си Джинпин. 

Подкрепи Economic.bg