Китай вероятно е разположил крилати ракети в Южнокитайско море

Пекин може да използва базите като предизвикателство към регионалното присъствие на САЩ

Китай вероятно е разположил крилати ракети в Южнокитайско море
Китай е разположил противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух на три от островните си предни постове в Южнокитайско море. Това съобщиха източници на американския телевизионен канал CNBC. Медията се позовава на добре осведомени неназовани източници, според които ракетите са били преместени през последните 30 дни на три рифа от островната група Спратли.

Американското министерство на отбраната, което по принцип е против Китай да разполага военни обекти по аванпостовете си в Южнокитайско море, отказа да коментира. „Не коментираме въпроси, свързани с разузнаването“, заяви говорител на ведомството.

Китай не е споменавал нищо за разполагания на ракети, но отстоява виждането, че военната му инфраструктура на Спратли е чисто отбранителна.

Според CNBC противокорабните крилати ракети YJ-12В позволяват на Китай да поразява плавателни съдове на разстояние до 295 морски мили. Телевизионният канал допълва, че ракетите земя-въздух HQ-9B, които са с голям обсег, могат да атакуват самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети на разстояние до 160 морски мили.

Миналия месец номинираният за началник на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Филип Дейвидсън заяви, че „предните бази“ на Китай в Южнокитайско море изглеждат завършени. „Единственото, което им липсва, са разгърнати сили. Щом те бъдат добавени, Китай ще може да разшири влиянието си на хиляди морски мили на юг и да упражнява мощта си дълбоко в Океания“, каза той. Дейвидсън допълни, че Китай може да използва базите като предизвикателство към регионалното присъствие на САЩ и „лесно ще преодолее военните сили на която и да било от другите страни с териториални претенции в Южнокитайско море“.

По думите му Китай вече е способен да контролира Южнокитайско море при всички възможни сценарии, с изключение на война със САЩ.

Ако новината за разполагането се потвърди, това ще бъде първото разгръщане на ракетни сили от Китай на островите Спратли, към които претенции за суверенитет имат няколко азиатски страни, включително Виетнам и Тайван, отбелязва Reuters.

Китайски представители засега не са се отзовали на запитванията за коментар.
Коментари: 0