Китайски учени създадоха робот-хамелеон

Той разполага със специални сензори, които променят цвета му

Китайски учени създадоха робот-хамелеон

Изследователи от китайския университет в Ухан разработиха робот, който променя цветя си според фона, на който се намира, съобщи списание ACS Nano.

Създаденият робот представлява отпечатан от 3D принтер модел на котка с вградени в него сензори и т.нар. плазмени дисплеи. Това са стъклени пластини, на чиято повърхност са направени множество вдлъбнатини с диаметър от 50 нанометра. Върху тези пластини изследователите са нанесли тънък слой злато, покрит с електролитен гел, съставен от йони на среброто.

Ако върху такъв дисплей падне светлина, слоят злато започва да изпуска плазмони и да придобива червен цвят. Ако пък се подаде напрежение на електролитния гел, йоните на среброто започват да „залепват“ към златото и да променят цвета му. При това придобиваният оттенък ще зависи от силата на напрежение.

Кратко видео за възможностите на робота хамелеон бе публикувано в YouTube. Вижда се как котката робот минава последователно пред червен, зелен и син фон и как си променя цветя в зависимост от фона отзад. Видеото може да гледате ТУК,

Засега сензорите, с които е оборудван роботът, могат да разпознаят само 3 основни цвята – червения, зеления и синия. Но в близко време създателите на робота възнамеряват да го оборудват с по-съвършени датчици.

Коментари: 0