Китайският износ расте с неочаквано силни темпове

Икономиката на азиатската държава се възстановява, подкрепена от търсенето на западните търговски партньори

Китайският износ расте с неочаквано силни темпове

Снимка: БТА

Китайският износ нарасна за трети пореден месец, засенчвайки продължителния спад на вноса. Повечето от търговски партньори на Пекин отпуснаха блокадите, въведени заради коронавируса, давайки допълнителен тласък за възстановяване на втората по големина икономика в света, пише Reuters.

Износът през август нараства с 9.5% спрямо година по-рано, показват данните от митниците, отбелязвайки най-силния ръст от март 2019 г. Резултатът също надмина очакванията на анализаторите за ръст от 7.1% и в постигнатото 7.2% увеличение през юли.

Вносът обаче спада с 2.1% през август в сравнение с пазарните очаквания за увеличение от 0.1% и продължава негативната тенденция от юли, когато падна с 1.4%%.

Силният експорт предполага по-бързо и балансирано възстановяване на китайската икономика, която се възстановява от рекордния спад през първото тримесечие благодарение най-вече на вътрешните стимулиращи мерки, пише Reuters.

„Износът на Китай продължава да се противопоставя на очакванията и да расте значително по-бързо от световната търговия, като по този начин печели глобален пазарен дял“, казва Луис Куийс от Oxford Economics.

Частно проучване за производствената дейност от миналата седмица показа, че китайските фабрики отчитат първото увеличение на новите поръчки през август, тъй като търсенето в чужбина бавно се съживява.

Данните за износа на Китай са подсилени от рекордните доставки на медицински консумативи и голямото търсене на електронни продукти, не бяха засегнати толкова силно от глобалното забавяне, колкото се страхуваха някои анализатори.

Все пак някои анализатори предупредиха, че по-силният износ отразява отчасти основните ефекти от слабостта отпреди година.

Вносът неочаквано потъна, което предполага по-слабо вътрешно търсене. Но вносът е до голяма степен стабилен по отношение на обема, казва Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics. „Тъй като растежът на кредитите все още се ускорява, а инфраструктурният стимул все повече нараства, обемът на вноса трябва да остане силен през следващите месеци“, добавя той.

Вносът на мед през август намаля от рекорда, постигнат предходния месец, тъй като ключови сектори на потребление се забави. Вносът на въглища е намалял с 20.8% спрямо предходния месец. Импортът на желязна руда е паднал с 10.9% спрямо юли, но е нараснал спрямо година по-рано поради устойчивото търсене на стомана.

Китай отчете търговски излишък от 58.93 млрд. долара през август, в сравнение с прогнозата за излишък от 50.5 млрд. долара и излишък от 62.33 млрд. долара през юли.

Перспективите все още са далеч от розови, тъй като външното търсене може да пострада, ако мерките за контрол на вирусите трябва да бъдат въведени отново от търговските партньори по-късно тази година при възобновяване на епидемията.

Китай също така се стреми да намали зависимостта си от задграничните пазари за своето развитие, тъй като враждебността на САЩ и пандемията увеличават външните рискове, които могат да попречат на дългосрочния напредък.

Вече засиленото напрежение между САЩ и Китай се очаква да ескалира преди президентските избори в САЩ. Пекин изостава в обещанието си да стимулира покупките на американски стоки съгласно споразумение, сключено през февруари.

Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличи до 34.24 млрд. долара през август от 32.46 млрд. долара през юли.

Най-висшите американски и китайски търговски служители потвърдиха ангажимента си за Фаза 1 на търговската сделка в телефонно обаждане миналия месец. „И двете страни виждат напредък и са ангажирани да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират успеха на споразумението“, заявиха от офиса на търговския представител на САЩ.

Падащият внос на интегрални схеми през август вероятно е резултат от новите ограничения за американските компании, които правят бизнес с китайски технологични фирми, заяви Ирис Панг, главен икономист за Голям Китай в ING. Двустранното напрежение може също да засегне износа на технологични продукти и услуги през следващите месеци, каза тя.

Коментари: 0