Кличко загуби, Фюри е новият шампион

27-годишният британец стъпи на най-високото стъпало в бокса

Кличко загуби, Фюри е новият шампион
4583 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Британецът Тайсън Фюри спечели мача срещу Владимир Кличко и е новият супер шампион в тежка категория на професионалния бокс. Двубоят се състоя пред 65 хил. зрители на боксова гала вечер в Дюселдорф.

Мачът продължи 12 рунда, като победителят беше определен с единодушно съдийско решение - 115-112, 115-112, 116-111  в полза на британеца.

Роденият в Манчестър Фюри доминираше през по-голямата част от двубоя, пласира много тежки удари в главата на шампиона и заслужи победата. Така той спечели титлите във версии IBF, WBA, WBO и IBO и е новият абсолютен световен шампион в тежка категория.

Британецът започна устремно и още от първия рунд натисна именития си съперник. Благодарение на дългите си ръце и бързи крака Фюри държеше Кличко на дистанция и се защитаваше умело. Въпреки огромния си опит, украинецът изглеждаше статичен и плах и бе твърде респектиран от британския си опонент.

С всеки изминал рунд Фюри увеличаваше превъзходството си. Той пласира множество добри удари в главата на Кличко и обагри лицето на шампиона в кръв. Украинецът се бореше, но не можа да устои на по-младия си и амбициозен съперник. В някои моменти от двубоя Фюри дори бе близо да прати Кличко в нокаут. Владимир обаче се измъкна и издържа през всичките 12 рунда.

В края на мача обаче неизбежното се случи и след категорично и единодушно съдийско решение Тайсън Фюри бе коронясан като новия боксов шампион. Това бе първа загуба за Кличко от 11 години.   

"Тази вечер е началото на една нова ера в бокса. Искам да бъда най-харизматичният шампион от времето на Мохамед Али", заяви развълнуваният Фюри.

"Завладяхме Дюселдорф. Тази вечер в залата има много британци, които ме подкрепяха. Искам да им благодаря. Много съм щастлив, защото съм новият световен шампион", добави той с усмивка. 

Въпреки 12-те изиграни рунда, Тайсън Фюри имаше сили да изпълни обещанието си и след края на мача изпя песен на ринга. Изборът му беше парчето на Аеросмит от кинохита "Армагедон" - I don't wanna miss a thing. Той го посвети на съпругата си Парис, която е бременна с третото им дете.

Подкрепи Economic.bg