Клинтън и Тръмп начело след \"супер вторника\"

Двамата водят в най-много щати на първичните избори

Клинтън и Тръмп начело след \
264 ~ 2 мин. четене
Предприемачът Доналд Тръмп за Републиканската партия и Хилъри Клинтън при демократите трупат победи в „супер вторника” от президентската компания в САЩ. 

Не се очертават огромни изненади спрямо социологическите изследвания, личи от данните, представяни в реално време от електронното издание на „Ню Йорк таймс” и други американски медии.

При консерваторите най-напред сред четиримата останали в надпреварата съперници на Тръмп е сенаторът от Тексас Тед Круз, следва го сенаторът от Флорида Марко Рубио. Губернаторът на Охайо Джон Кейсик и прославеният, вече пенсиониран неврохирург Бен Карсън сякаш са на път да отпаднат от надпреварата.

В лагера на демократите води бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Но единственият й конкурент - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, се представя по-добре от очакваното.
Вчерашното събитие е от т. нар. първични избори, които водят към определяне на партийните кандидати за президентските избори наесен.

Супер вторникът е първото в кампанията гласуване в много щати наведнъж. Избират се делегати за партийните „конвенции” (национални конференции), които през юли ще номинират по един кандидат за президент от двете партии. 

Вчера в 10 щата излъчваха делегати и Републиканската, и Демократическата партия. Освен това не в избори, а с партийни събрания (англ. caucus) републиканците определяха делегати в Аляска, а демократите в Колорадо и в територията американска Самоа.

Според данните, известни в полунощ (07.00 ч българско време) Тръмп печели убедително републикански първични избори в 7 щата. Тед Круз – в два, Оклахома и Тексас, а Марко Рубио – само в Минесота. Данни за Аляска още няма.

В седем щата излиза силно начело и Хилъри Клинтън, което затвърждава позициите й в надпреварата в Демократическата партия. Сандърс обаче също убедително води в Колорадо, Минесота, Оклахома и Върмонт.
Подкрепи Economic.bg