Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19

Той e първият чернокож държавен секретар на САЩ

Колин Пауъл почина след усложнения от COVID-19

Снимка: Wikipedia

1272 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, който изигра съществена роля за формирането на американската външна политика в края на 20-ти век и началото на 21-ви, почина от усложнения от COVID-19 на 84-годишна възраст.

Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ и председател на Обединения щаб на щабовете, почина тази сутрин в резултат на усложнения от COVID-19“, пише семейство Пауъл във Facebook. 

Отбелязва се също, че той е бил напълно ваксиниран.

Пауъл бе изтъкнат и опитен професионален войник. След войната във Виетнам той стана първият чернокож съветник по национална сигурност по време на края на президентството на Роналд Рейгън. Той бе и най-младият и първи афроамерикански председател на Съвместния началник-щаб при президента Джордж Х. У. Буш.

Популярността му скочи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив. За известно време в средата на 90-те години той бе смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати.

Името му обаче ще остане белязано и от факта, че като първи държавен секретар на Джордж Буш-младши той представи грешна разузнавателна информация на Организацията на обединените нации, която обаче даде ход на войната в Ирак. 

Подкрепи Economic.bg