Комисия в Конгреса одобри законопроект за легализация на марихуаната в САЩ

Той може да мине в Конгреса, но ще срещне отпор в Сената

Комисия в Конгреса одобри законопроект за легализация на марихуаната в САЩ

Снимка: Pixabay

Правната комисия в Конгреса на САЩ одобри законопроект, който легализира марихуаната на федерално ниво, като я премахва от списък 1 на Закона за контролирани вещества, съобщава CNBC.

Законодателството, прието с 24 на 10 гласа, има голям шанс за одобрение в зала, където Демократите контролират камарата с 234 места. Проектът обаче вероятно ще се сблъска с по-сериозна битка в контролирания от Републиканската партия Сенат, където лидерът на мнозинството Мич Макконъл се противопоставя на легализацията.

Законът позволява на щатите да предприемат свои собствени политики и им дава стимули за изчистване на криминални досиета на хора с по-леки провинения, свързани с марихуаната. Той също така включва 5% данък върху продуктите от канабис, които биха осигурили обучение на работното място и правна помощ за тези, които са най-силно засегнати от войната срещу наркотиците.

Според Американския съюз за граждански свободи арестите за марихуана представляват повече от половината от всички арести за наркотици в САЩ. Американските депутати в сряда многократно цитираха непропорционалното въздействие на законите за наркотиците върху цветнокожите общности, заявявайки, че декриминализирането на марихуаната помага да се облекчи част от този дисбаланс.

Националната организация за реформа на законодателството за марихуаната, известна още като NORML, нарече проекта „най-голямата новина за марихуаната за годината“.

Повечето американци подкрепят легализацията на марихуаната, според изследователския център Pew. Законопроектът има повече от 50 съ-вносители, според Kongres.gov. Поддръжниците на сенатската версия на законодателството включват кандидата за президент сенатор Камала Харис.

Само 11 щата в САЩ и окръг Колумбия са легализирали канабиса за развлекателна употреба. Медицинската марихуана, предписана от лекарите, е законна в 33 щата и във Вашингтон, окръг Колумбия.

Одобрението на комисията идва два месеца след като Камарата прие законодателство, което ще защити банките, които обслужват бизнеса с марихуана в щати, където веществото е законно.
Коментари: 0