Конгресът отпусна още малко пари на американското правителство

Документът включва широкообхватно споразумение, което увеличава лимитите за разходи за следващите две години

Конгресът отпусна още малко пари на американското правителство

Затвореното американско правителство

Снимка: БТА

324 ~ 1 мин. четене

Камарата на представителите – долната камара на Конгреса – одобри законопроект за финансиране на правителството до 23 март, пише AFP. Документът също така увеличава цялостните лимити на разходите за две години.

Гласуването дойде, след като вот в Сената – горната камара на Конгреса – доведе до ново затваряне на правителството във Вашингтон. Законопроектът сега трябва да бъде одобрен от президента Доналд Тръмп, за да бъде отворено правителството, което беше затворено в четвъртък в полунощ, когато сегашното финансиране за него изтече.

Законопроектът, който включва широкообхватно споразумение, което увеличава лимитите за разходи за следващите две години и повишава тавана на федералния дълг до март 2019 г., се очаква да разбие порочния кръг на кризи с финансирането на правителството. Деблокирането на финансирането е важно, тъй като предстои кампанията преди средносрочните избори през ноември.

Това е вторият път, когато Конгресът трябва да отпусне финансиране на правителството, за да не остане то затворено. На 20 януари правителството на САЩ изпадна в "частична парализа", тъй като основните Републиканска и Демократическа партии не успяха да постигнат съгласие за бюджета. Заради липса на споразумение помежду им тогава някои операции на правителството нямаше как да бъдат финансирани. Три дни по-късно Конгресът гласува да отпусне средства на правителството, за да възобнови то работата си.

Подкрепи Economic.bg