Конгресът ще опита да отнеме военните правомощия на Тръмп спрямо Иран

Вече са внесени две резолюции в тази връзка – в Сената и в Камарата на представителите

Конгресът ще опита да отнеме военните правомощия на Тръмп спрямо Иран

Снимка: БТА

4133 ~ 2 мин. четене

Камарата на представителите ще въведе и гласува резолюция, с която да ограничи военните правомощия на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран. Председателят на Камарата, Нанси Пелоси, е съобщила това на колегите си в писмо, цитирана от CNBC.

„Тази резолюция е подобна на тази, внесена от сенатор Тим Кейн в Сената“, каза тя. „Тя потвърждава отдавна установените надзорни отговорности на Конгреса, като налага, че ако не бъдат предприети допълнителни действия от страна на Конгреса, военните действия на администрацията по отношение на Иран трябва да бъдат прекратени в рамките на 30 дни“, добавя Пелоси в писмото си.

В петък демократичният сенатор Тим Кейн представи резолюция за принудително разискване и гласуване в Конгреса, за да предотврати по-нататъшната ескалация на военните действия с Иран.

Демократите се оплакват, че Тръмп не е уведомил и не е поискал предварително одобрение от Конгреса, преди да извърши въздушния удар в Багдад, при който бе убит висшият ирански генерал Касем Солеймани.

Убийството му предизвика влошаване на вече напрегнатите отношения между САЩ и Иран и подхрани опасенията за война в региона. В неделя парламентът на Ирак прие резолюция, призоваваща чуждите войски да бъдат изгонени от страната. Тръмп заплаши, че ще въведе санкциите срещу Ирак за отмъщение.

Пелоси заявява в писмото си до колегите, че „провокативната и непропорционална военна авиационна атака на администрацията на Тръмп, насочена към високопоставени ирански военни служители, застраши американските служители, дипломати и други, като рискува сериозно ескалиране на напрежението с Иран“.

„Като членове на Конгреса нашата първа отговорност е да пазим американския народ в безопасност. Поради тази причина ние сме обезпокоени, че администрацията предприе тази дейност без консултация с Конгреса и без зачитане на военните правомощия на Конгреса, предоставени му от Конституцията“, написа още тя.

Въпреки че резолюцията може да спечели одобрение в контролираната от демократите Камара, приемането ѝ в републиканския Сенат е несигурно, посочва CNBC.

Коментари: 0