С неизгодни споразумения Ангелов е потопил „Александровска“ в дългове

Само през последната година и половина от управлението на бившия здравен министър лечебното заведение трупа загуби за 10.6 млн. лв.

С неизгодни споразумения Ангелов е потопил „Александровска“ в дългове

Снимка: Красимир Свраков

3899 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Одит на финансовото състояние на Университетска болница „Александровска“ показва редица нарушения, направени по времето на управлението на Костадин Ангелов. Става въпрос за огромни задължения към доставчици, просрочени дългове и сключени неизгодни споразумения за разсрочване на задълженията на болницата.

Според данните, изнесени от Министерство на здравеопазването, лечебното заведение завършва 2012 г. с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. Бившият здравен министър застава начело на болницата през 2013 г. Само за последната година и половина от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) тя натрупва загуби в размер на 10.6 млн. лв., а до месец юни 2021 г. вече достигат 69.8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби, собственият капитал на „Александровска“ се понижава съществено. От 22.8 млн. лв. към края на 2016 г. той се свива до 3.9 млн. лв. към края на 2020 г.

Според здравното министерство и представения одит, нарастването на задълженията към доставчици за лихви и такси с близо 20 мил. лв. се дължи на това, че Ангелов е удължавал просрочията чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията с фирмите доставчици. Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Така например с една от фирмите, освен лихва за забавяне на плащане, са договорени и допълнително 12.5% наказателна лихва върху нея, годишно върху неплатената част на задължението. На друго дружество болницата трябва да заплаща по 30 хил. лв. месечно по всяко закъсняло плащане, отделно от просрочените задължения. 

В продължение на години директорът Костадин Ангелов е сключвал неизгодни споразумения за разсрочване, с които е увеличил дълга на болницата. Вместо това, на фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3%, той е можел значително да редуцира дълга към доставчици. Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата ѝ зависи от благоволението на кредиторите, посочват от ресорното ведомство.

Бившият здравен министър заяви във фейсбук профила си, че "институцията министерство на здравеопазването се употребява като пропаганден мегафон". Ангелов отрече обвиненията и акцентира върху печалбата, посочена в счетоводните данни. Той заявява, че по време на управлението му заплатата в болницата е увеличена почти двойно и че всички сключени споразумение са законни, а финансовият интерес на лечебното заведение е бил защитен.

Припомняме, че здравното министерство разпространи информация за лошото управление на болницата още през юни. Здравният служебен министър уволни и наследника на Ангелов, проф. Борис Богов. Тогава проф. Богов заяви, че не е редно неговият ръководен състав да бъде обвиняван за действията на Ангелов. Така Кацаров назначи начело на болницата Атанас Атанасов – първо като временно изпълняващ длъжността директор, а след това остана и за постоянно, след като спечели конкурс.

Подкрепи Economic.bg