Краят на търговската война ще дойде най-рано през ноември

Доналд Тръмп смята, че ако получи втори мандат ще постигне по-добра сделка с Китай

Краят на търговската война ще дойде най-рано през ноември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прави изявление в Белия дом, Вашингтон, САЩ - 8 януари 2020 г.

Снимка: БТА

816 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Президентът Доналд Тръмп твърдеше, че след подписването на така наречената „първа фаза“ от сделката с Китай, кабинетът му веднага ще започне да преговаря за следващото споразумение. Но американският лидер вече е на друго мнение. Пред репортери в Белия дом вчера той каза, че за да завърши преговорите "ще му отнеме малко време, но то не е за подценяване" и смята, че може да постигне по-голям успех в търговския пакт след изборите през ноември, предава CNBC.

„Мисля, че бих могъл да изчакам до края на изборите, защото тогава можем да направим малко по-добра сделка, а може би дори много по-добра“, заяви Тръмп.

Вашингтон и Пекин планират да подпишат дълго чаканото първоначално споразумение за търговия на 15 януари. Сделката ще включва известно тарифно облекчение, увеличени китайски покупки на американски селскостопански стоки и промени в правилата за интелектуална собственост върху технологии.

Тръмп работи по търговско споразумение между двете най-големи икономики в света, като се опитва да изпълни обещанието си от предизборната си кампания през 2016 г. за борба с търговските злоупотреби от страна на Китай. Въпреки това четвъртък, не за първи път, той предложи да се изчака, докато избирателите решат дали да му дадат втори мандат, за да сключи пълен търговски пакт.

Само дни преди Вашингтон и Пекин да обявят „първата фаза“ от споразумението, Тръмп каза: „Харесва ми идеята да изчакам изборите да минат и тогава да продължим преговорите по сделката с Китай“.

Американският президент се опита да се справи с търговската война, която застрашава доходите на фермерите и други собственици на бизнес в САЩ, разчитащи на търговията с Китай. Тръмп счита селскостопанския отрасъл за ключов в предизборната си кампания, а администрацията му досега е дала 28 млрд. долара облекчение за земеделските производители.

По време на търговската война Вашингтон наложиха мита върху китайски стоки на стойност над 500 млрд. долара, а Пекин - на американския внос за над 100 млрд. долара.

Инвеститорите се притесняват от забавяне на икономическия растеж, затова приемат разрешаването на търговския конфликт като събитие, което да подейства благоприятно на пазара.

Коментари: 0