Кристалина Георгиева призова за по-високи данъци за богатите

Според нея това е начинът светът да се справи с неравенството

Кристалина Георгиева призова за по-високи данъци за богатите

Снимка: Economic.bg/архив

1368 ~ 2 мин. четене
Повишаването на данъка върху доходите на богатите ще помогне за преодоляване на нарастващата пропаст между богатите и бедните и може да се направи, без да се навреди на растежа. Това написа в блога на организацията ръководителят на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, цитирана от "Гардиън".

Тя смята, че трябва да има различен подход за справяне с „едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика ”. „Неравнопоставеност на възможностите. Неравенство между поколенията. Неравенство между жените и мъжете. И, разбира се, неравенство в доходите и богатството. Всички те присъстват в нашите общества и, за съжаление, в много страни те растат", пише още Георгиева.

26-те най-богати милиардери в света, включително основателят на Amazon, Джеф Безос, и Марк Зукърбърг от Facebook, притежават толкова активи, колкото 3.8 млрд. души, съставляващи най-бедната половина от населението на планетата, според Oxfam. В доклад от миналата година благотворителната организация заяви, че глобалният данък върху доходите на най-богатия 1% от населението ще донесе приблизително 418 млрд. долара - достатъчно, за да се образова всяко дете, което не е в училище, и да се осигурят здравни грижи, които биха предотвратили 3 млн. смъртни случая.

„Справянето с неравенството изисква преосмисляне“, казва Георгиева и добавя: „Въпреки политическата трудност при прилагането на реформите, целта за растеж и производителност си струва усилията".

Според нея прогресивното данъчно облагане е "ключов компонент на ефективната фискална политика".
"Нашето изследване показва, че пределните данъчни ставки могат да бъдат повишени, без да се жертва икономически растеж", добавя Георгиева.

Управляващият директор на МВФ заяви, че по-високите данъци и намаляването на корупцията ще помогнат за финансиране на правителствените разходи за разширяване на възможностите за онези „общности и лица, които са били изоставени".

„Докато много държави признават необходимостта от равенство между половете и овластяване на жените, правителствата могат да използват бюджета, за да структурират разходите и данъчното облагане по начин, който да подобри равенството между половете още повече - увеличавайки участието на жените в работната сила и засилвайки растежа и стабилността“, допълва тя.

МВФ често е критикуван, че настоява за съкращаване на публичните разходи като част от своите спасителни пакети за държави, които са в затруднено положение. Георгиева заяви, че МВФ признава, че политиките за социални разходи са все по-важни за справяне с неравенството.
Коментари: 0