Лиляна Павлова: Приемаме председателството в критичен за Европа момент

Според нея за България е важно всички в Европа да вървят на такава скорост, която да е постижима за всички

Лиляна Павлова: Приемаме председателството в критичен за Европа момент
1148 ~ 2 мин. четене
България поема председателството на ЕС в един много чувствителен, много критичен момент за Европа. Това каза пред БНР министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя добави, че 2018-та ще е и годината, в която трябва да се проведат няколко много тежки и специални дебати за Европа именно на основата и на "Бялата книга" на ЕК по време на нашето председателство.

„Разбира се, това е и част от приоритетите на триото, което започваме с Естония и ще продължим с Австрия - това е големият дебат за бъдещето на Европа. Петте сценария - така, както станаха вече известни - за бъдещето на Европа, изобщо не са предрешени. Това не е и тест с един отговор. Това е една много важна тема, по която трябва да търсим решение в шести, седми, ако щете сценарии, но наистина да намерим най-доброто за Европа“, каза Павлова.

Според нея за България е важно всички в Европа да вървят на такава скорост, която да е постижима за всички държави членки и в същия момент - да имаме един по-гъвкав и по-адаптивен съюз.

Българският министър смята също така, че се наблюдава обрат в мнението на европейците и те са все по-позитивно настроени към Европейския съюз. „Обратът го виждаме в последните замервания на "Евробарометър" и на другите агенции, които следят тези трендове. В Европа, за първи път от много време, виждаме обрат в нагласите на самите европейци. Вече почти 60% от европейците смятат, че членството и единството на Съюза е по-важно и ползите от него са повече, отколкото тенденцията към евроскептицизъм, популизъм, краен национализъм, която така надделяваше в последните месеци и години. Може би, ако трябва да определя каква е Европа в момента, бих казала, че в момента Европа е търсеща - търсеща верния път, начините, по които да се обедини, може би и търсеща верните решения“, каза Павлова.
Подкрепи Economic.bg