„Лошата банка“ на Deutsche Bank притесни Федералния резерв на САЩ

Германският кредитор планира да намали или да закрие изцяло търговските си операции извън Европа

„Лошата банка“ на Deutsche Bank притесни Федералния резерв на САЩ

Снимка: Deutsche Bank

Американските регулатори поискаха от висшите мениджъри в Deutsche Bank да обяснят предложенията си за създаването на „лоша банка“, като се стремят да отговорят на опасенията за потенциално значително негативно въздействие върху операциите на германската банка в САЩ, пише Financial Times.

Изданието съобщава, че в последните няколко дни Федералният резерв е в близък контакт с ключови мениджъри на Deutsche, изисквайки от тях повече детайли около плановете на кредитора, който планира да се изтегли от инвестиционното банкиране, според информация на FT, базирана на трима източника.

Според информацията германската банка планира да намали или да закрие напълно голяма част от търговския си бизнес извън континентална Европа.

Макар че размерът на „лошата банка“ все още се оценява, ръководството обмисля да отдели активи за 50 млрд. евро в нея, пише FT. Новата стратегия вероятно ще доведе до значително намаляване на американския бизнес.

Висшите ръководители във Федералният резерв са били обезпокоени, когато са научили за плана на Deutsche Bank, пише британският финансов вестник. Причината е, че има много спекулации около възможността за големи съкращения, които банката може да направи. А Фед иска да знае как точно ще се отрази стратегията върху операциите в САЩ.

Засега от германската банка не са коментирали.

Американското подразделение на Deutsche не може да прави транзакции към компанията майка в Германия, без изрично да е получила разрешение от Федералния резерв, след като през миналата година финансовата институция се провали на стрес-тестовете. Според Фед има и други проблеми, свързани с капиталовото ѝ планиране.

Миналата седмица мина първият кръг от тазгодишните стрес-тестове в САЩ, но едва след като минат и вторите, които са планирани за по-късно тази седмица, ще стане ясно дали ще паднат тези ограничения.

Междувременно банката е обект на няколко разследвания в САЩ. - включително за престъпления, свързани с неспазването на законодателството срещу изпирането на пари. Разследването, провеждано от Фед, е свързано със сделки, включващи субекти, контролирани от американския президент Доналд Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър.
Коментари: 0