12 любопитни факта за царевицата

Общото производство на царевица надхвърля това на пшеницата и ориза

12 любопитни факта за царевицата

Снимка: Pixabay

6644 ~ 2 мин. четене

Царевицата е една от най-популярните зърнени култури в света. Тя расте на големи зърна, поставени в редове на кочан. Първите сведения за нея датират от около 10 000 години в Мексико. В Европа идва от Христофор Колумб и други изследователи, и се е разпространила във всички области, подходящи за нейното отглеждане. Тя се превърнала в основна храна в много части на света, като общото производство надхвърля това на пшеницата или ориза, съобщават от foodpanda. Вижте няколко любопитни факта за нея:

- Царевицата се отглежда на всеки континент на Земята, с изключение на Антарктика.

- Царевицата се използва като храна за добитък, като храна за човека, като биогориво, като суровина в промишлеността.

- Има хиляди хибриди на царевица, но почти всички попадат в шест общи типа.

- Шестте основни вида царевица са зърнена царевица, кремъчна царевица, царевица, пуканки, царевично брашно и сладка царевица.

- Световният рекорд за най-висока царевица е над 10 метра.

- Всяка царевица се състои обикновено от 800 ядки, които са подредени в 16 реда.

Ядките са с различни цветове: черно, синьо-сиво, лилаво, зелено, червено, бяло и жълто.

Има 100 калории в 100 грама царевица.

Царевицата не само осигурява необходимите калории за здравословен, ежедневен метаболизъм, но също така е богат източник на витамин А, витамин В, витамин Е, много минерали и някои антиоксиданти. Също така е с високо съдържание на фибри.

Царевично масло е извлечено от зародиша на царевицата. То е богато на ненаситени мазнини и стероли, като и двете могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта.

Царевицата се използва за много нехранителни продукти като фойерверки, пластмаси, тъкани, препарати за ръжда, лепило, бои, багрила, перилни препарати, сапун, аспирин, антибиотици, бои, боя за обувки, мастило, козметика и др.

Преди 20-ти век цялата реколта от царевица се е събирала чрез ръчен труд.

Коментари: 0