Малинов: България продължава да транспортира руски газ за Турция

Страната ни все още получава приходи по договора с \"Газпром експорт\", каза директорът на \"Булгартрансгаз\"

Малинов: България продължава да транспортира руски газ за Турция

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

"От 1 януари ние продължаваме да транспортираме природен газ за Туция. Той идва от Турция и се връща в Турция". Това заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в интервю за БНР. 

Той обясни, че руският газ влиза на българска територия през "Турски поток" и на компресорна станция "Странджа" ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който и до момента доставяхме газ за Турция го връщаме обратно в Турция, от което "Булгатрансгаз" продължава да получава приходи. 

По думите му транзитният договор с "Газпром експорт" не е прекратен и ще продължи да действа до 2030 г. "Ще получаваме транзитни такси в зависмост от транспортното разстояние, което се използва", обясни Малинов и добави, че в определни периоди те ще са в по-малък размер като отново подчерта, че ще зависят от транспортираните обеми и използваното разстояние. 

"Приходите на "Булгартрансгаз" от този т.нар. "исторически договор" е фукция от разстоянието и транспортираните обеми", обясни той. След цялостното изграждане на т. нар. "Балкански поток" приходът на "Булгартрансгаз" няма да се намали, а ще се увеличи с няколко пъти, коментира директорът на държавното дружество. Това, което очакваме е след изграждането на газопровода приходът от пренос да се увеличи до 400 млн. лв. на годишна база, добави Малинов. 

Той каза още, че пети ден България получава газ от новата входна точка. "Липсва поток на природен газ по Трансбалканския газопровод, но нашата система е готова да поеме такъв", добави директорът на "Булгартрансгаз". 
Коментари: 0