Манчестър, Цюрих и Лион наддават за летище София

Компании от Европа, Турция и Китай имат интерес към аеропорта

Манчестър, Цюрих и Лион наддават за летище София

Летищата на Манчестър, Цюрих и Лион са сред желаещите да участват в процедурата за отдаване на концесия на летище София, съобщава в. „Стандарт“ като се позовава на свои източници. Над 15 са регистрираните досега кандидати, повечето от които ще подадат инвестиционни предложения до изтичането на крайния срок – 18 ноември. Публичното отваряне на офертите ще се състои 3 дни по-късно – на 21 ноември.

Сериозен интерес към процедурата са проявили още един английски и френски летищни оператори, се посочва в информацията. Интерес към концесията проявяват и „обичайните заподозрени“ – германската компания „Фрапорт“ и турската TAV. Това са и единствените две компании, чиито представители вече са извършили огледи на столичния аеропорт.

„Фрапорт“ е огромен летищен оператор, който освен аерогарите на Франкфурт и Хановер в Германия и Варна и Бургас у нас държи още летищата Анталия и Любляна, основния аеропорт на Санкт Петербург Пулково, Лима в Перу, Делхи в Индия и Сиан в Китай. Според авиоексперти „Фрапорт“ кандидатства и за концесия на 14 аеропорта в съседна Гърция.

Един от сочените досега основни кандидати – летище Мюнхен, няма да участва в процедурата, тъй като неговите акционери не са му разрешили да инвестира извън Германия.

Твърди се, че интерес към аеропорта проявяват и други компании от Турция, Китай и др.

Който и да вземе летище София обаче няма да му е лесно, тъй като проектодоговорът е изготвен така, че да бъдат отчетени всички недостатъци на тези за концесията на летищата Варна и Бургас, категорични са концесионнни експерти. Дали този договор ще бъде подписан точно в този му вид, засега никой не се наема да каже.

Бъдещият концесионер на Летище София трябва да инвестира над 306,5 млн. лв. без ДДС за 35-годишен период. Част от сумата трябва да отиде за пълното обновяване на стария Терминал 1 – за изграждане на 7 ръкава и 5 входа и изхода за пасажери, като капацитетът му се удвои до 3 млн. пътници годишно. Ако летището започне да обслужва над 6 млн. пътници годишно, концесионният договор ще може да бъде променен, като тогава концесионерът ще бъде задължен да разшири единия от двата сегашни терминала или да изгради нов, трети терминал.

Ръководството на „Летище София“ вече се готви да посрещне 5-милионния си пътник до края на годината. През миналата година аеропортът обслужи над 4,2 млн. пасажери. През тази обаче благодарение на експанзията на ирландската авиокомпания Ryanair, която започна да лети от София с 3 самолета, както и на продължаващото бурно развитие на Wizz Air, ръстът на трафика ще бъде още по-голям. 

Коментари: 0