Мария Габриел: Трябват ни високорискови инвестиции

Комисарят сподели, че амбициите на Европейската комисия са в подкрепа на стартиращите, малките и средните предприятия

Мария Габриел: Трябват ни високорискови инвестиции

Снимка: Mariya Gabriel

1872 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че бизнесът много бързо трябва да се запознае с възможностите на новата програма "Хоризонт Европа". Чрез нея стартиращите компании, малкият и средният бизнес ще имат директен достъп до финансиране, сподели тя по време на дискусия, посветена на 20-ата годишнина от създаването на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

"Хоризонт Европа" е най-новата и най-амбициозна програма за научни изгледания и иновации, а бюджетът ѝ е почти 100 млрд. евро. Към този проект на ЕК се включва и създаването на Европейския съвет по иновациите, който да гарантира лидерството на ЕС в сферата на нововъведенията.

Европейският комисар подчерта, че 70% от 10-милиардния бюджет на Съвета по иновации ще отиват при малките и средни предприятия, като финансирането ще покрива целия процес - от идеята до излизането на продукта и комерсиализацията му. В миналия формат на програмата само за първия конкурс за финансиране са взели участие 15 български компании, които са кандидатствали и са получили 1.9 млн. евро.

Габриел сподели, че в институциите не се мисли спонтанно и даде пример как може ЕС да печели от промени в това. Европейският институт за иновации и технологии може да идентифицира обещаваща стартираща компания, да й предоставим обучение и ресурс, а след това тя ще има възможност да се развива на пазара след помощта на Европейския съвет по иновациите. Благодарение на високо рисково инвестиране компанията ще задоволи новите пазарни изисквания, на които останалите не са в състояние да отговорят.

„Ако искаме Европа да изпълни амбициите си, ако искаме тя да изпрати послание до своите таланти, че е лидер и иска да продължи да бъде такъв, ние трябва да инвестираме в научни изследвания, иновации и образование“, заяви българският еврокомисар и допълни, че Европа има потенциал това да се случи, тъй като е сред първенците в научните изследвания. Въпреки че в Европа живеят едва 7% от населението на света, континентът допринася за 20% от научните изследвания в световен мащаб, а 1/3 от най-качествените научни публикации са създадени от нейни граждани.

През последната година от сегашната програма "Хоризонт 2020" 5.6%, или 900 млн. евро от средствата са били усвоени от 13-те последно присъединили се държави членки. Габриел коментира, че разликата е много голяма и я определи като "недопустима". В предстоящата "Хоризонт Европа тези 13 страни ще разполагат с 3.3% от общия бюджет, което са 3.3 млрд. евро.

Коментари: 0